Famous Last Words: De nasleep van de Battle van Alamance

Datum: 2020-04-09 16:01:03
1
0
  

Elke week kijk ik vooruit naar de nieuwste aflevering van Outlander. Het is namelijk leuk te speculeren over toekomstige verhaallijnen en gebeurtenissen in de plot terwijl we wachten tot de volgende aflevering in het nieuwe seizoen beschikbaar is. Deze week voelt dat toch wel een beetje vreemd. Door een fout bij Ziggo is de achtste aflevering, Famous Last Words namelijk een halve dag online geweest. Terwijl in Amerika een korte mid-season break van een week wordt gehanteerd en de nieuwste aflevering pas aankomende zondag verschijnt, konden wij in Nederland gedurende een paar uur al genieten van een nieuwe aflevering. En ik heb hem gemist…

De fout werd namelijk na een halve dag ontdekt, waarna de aflevering helaas weer offline werd gehaald. Geluk hebben diegenen die al van de nieuwste aflevering hebben kunnen genieten. De wereldwijde primeur ligt echt bij hen! Helaas was ik door andere afspraken nog niet in staat om de aflevering te bekijken -en ging ik er stiekem vanuit volgende week pas weer een nieuwe aflevering te zien- en net toen ik er klaar voor zat, was hij verdwenen.

Toch wil ik ook deze week graag vooruitkijken, zelfs zonder enige voorkennis. De vorige aflevering, The Ballad of Roger Mac, liet ons namelijk behoorlijk in shock achter. Het zal zeker opnieuw een zware aflevering worden, aangezien ook de personages nu deze shock en de gebeurtenissen van de Battle of Alamance moeten verwerken en achter zich moeten laten. Zo vertelt ook de korte synopsis van deze achtste aflevering:

De familie Fraser moet in het reine komen met alles wat is veranderd in de nasleep van de Battle of Alamance. Een onverwachte bezoeker arriveert bij in Fraser’s Ridge.Interessant is dat deze aflevering is geschreven door een nieuwe schrijfster dit seizoen, Danielle Berrow. Vanaf het tweede seizoen is zij als historica al betrokken bij Outlander, maar door de jaren heen heeft zij zich steeds verder op weten te werken. Zo was zij in het derde seizoen de assistent van de uitvoerend producent en in het vierde seizoen de assistent van Toni Graphia en Matthew B. Roberts, die samen verantwoordelijk zijn voor verschillende scripts van de televisieserie.

Famous Last Words is dus de eerste aflevering waarvoor Berrow zelf verantwoording draagt. Het is nog lastig inschatten wat voor stijl zij hanteert, maar ze heeft de afgelopen jaren in ieder geval wel veel kunnen leren van anderen. En laten we wel zijn… Toni Graphia en Matthew B. Roberts zijn echt de betere schrijvers van deze serie!

In een interview met Collider vertelt Sophie Skelton al wel dat deze aflevering direct oppakt waar de vorige aflevering ons heeft achtergelaten. “Het gaat direct door, dus je ziet de familie het lichaam uit de boom halen. Brianna is zo in shock dat ze niet kan bewegen, totdat Claire haar vraagt te helpen wat er te redden valt. Het is een heel interessante aflevering. Het is anders. Dit hebben we niet eerder gedaan, dus ik denk dat het heel cool is. Het format is een soort liefdesbrief aan de jaren ’60. Het voelt anders.”

Maar wat houdt dat precies in? Zullen we ook daadwerkelijk flashbacks krijgen naar de jaren ’60? Dat zou niet voor het eerst zijn dit seizoen. Of heeft het meer met de manier van vertellen en in beeld brengen te maken? Denk bijvoorbeeld aan heroïsche personages die de dag weten te redden, grafisch geweld en humor, met een twist aan het eind van het verhaal waardoor alles opeens duidelijk wordt. Succesvolle films uit deze periode zijn bijvoorbeeld Bonnie and Clyde, Night of the Living Dead en Easy Rider. Een periode die ook wel bekend staat als ‘New Hollywood’.

Karakteristieken van New Hollywood zijn bijvoorbeeld het oncomfortabele gevoel dat de regisseur op het publiek over wil brengen, het opbouwen van spanning tot een climax waarin alle onduidelijkheden worden opgelost, dialogen die niet direct bijdragen aan de plot en een groot gevoel voor moraal. Veel werd ook op locatie gedraaid, aangezien dit goedkoper was dan in de studio. De montage is ook iets harder, waardoor er geen soepele overgangen zijn tussen de verschillende scènes. Het is rauw, het is hard, het is een bepaalde vorm van vrijheid.
Die harde vorm van montage lijkt goed te passen bij de emoties die de verschillende personages momenteel hebben. Allemaal moeten ze met een bepaalde vorm van verlies zien te overleven. Jamie is zijn steun en toeverlaat Murtagh kwijtgeraakt, verdriet dat ook Claire en Jocasta met hem kunnen delen. Brianna is haar man kwijtgeraakt, wellicht niet letterlijk, maar wel op andere manieren. Roger heeft de ophanging namelijk wel overleefd, maar zal nooit meer helemaal de oude worden. En ook Roger zelf is daarmee een deel van zijn leven kwijtgeraakt.

Volgens Skelton zullen we vanaf deze aflevering in ieder geval veel van Brianna gaan zien. “Haar verhaal is nog niet echt begonnen dit seizoen,” vertelt de actrice. “Maar ik ben heel enthousiast, vanaf hier gaat het voor haar echt gebeuren. Ik vind aflevering 508 echt geweldig, we zien een heleboel van Brianna. Ze is een hele liefhebbende en geduldige echtgenoot, en de relatie tussen Roger en Brianna is heel mooi. Ze is een sterke mama beer in deze aflevering en daarna krijgt ze weer veel te verduren. Er komen wat personages terug en wordt echt episch.”

Eén van deze personages is in ieder geval Lord John Grey, met wie Brianna het vorig seizoen erg goed kon vinden. Zal hij een steun voor haar kunnen zijn in deze moeilijke tijden? Claire en Jamie lijken ondertussen ook de steun bij elkaar te vinden om het verdriet rondom de dood van Murtagh te verwerken. En wie is toch die onverwachte bezoeker? Is het een personage dat in de boeken van Diana Gabaldon pas aan het eind opduikt? Of is het Lord John Grey? Is het Stephen Bonnet? Of is het iemand anders? Claire lijkt in ieder geval heel blij te zijn met het onverwachte bezoek… Zou het dan toch?… Zou Young Ian al terug zijn voor een bezoek aan Fraser’s Ridge?

Ondertussen merkt Claire op dat er giftig ijzerkruid uit haar medicijnkist ontbreekt. Ze vraagt Marsali nog of zij weet waar het gebleven is, maar ook zij heeft het niet gebruikt. Er missen meerdere stengels uit de chirurgie van Claire, dus per ongeluk kan het niet gepakt zijn. Probeert iemand een ander om te leggen en krijgen we met moord te maken op Fraser’s Ridge? Een andere theorie is dat een personage deze aflevering zal proberen zelfmoord te plegen met dit giftige kruid. Lukt het Roger niet om zijn ‘normale’ leven naast Brianna weer op te pakken nu hij zo verminkt is? Te zien aan de grootte van Jemmy, zullen we deze aflevering ook te maken krijgen met een tijdsprong naar een paar maanden verder.

We zullen het allemaal gaan zien… Tenminste, ik in ieder geval wel. En voor degenen die de aflevering al gezien hebben: You lucky bastards!


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

1
0