End of Summer – Deel 2

Datum: 2020-10-09 11:31:45
1
0
  

Na een gesprek tussen uitvoerend producent Maril Davis en schrijfster Diana Gabaldon, is het in dit tweede deel de beurt aan John Bell [Young Ian] en Lauren Lyle [Marsali Fraser]. Zij krijgen deze aflevering kooklessen van niemand minder dan Theresa Carle-Sanders, auteur van het boek Outlander Kitchen, to the new world and back again. Samen komen we meer te weten over de smaken van Outlander en de traditionele gerechten uit het 18e-eeuwse Amerika.

In het specifiek gaat het om gefrituurde vis in bierbeslag, een gerecht geïnspireerd op het boek An Echo In The Bone. In een scène uit het zevende boek van Diana Gabaldon is Young Ian al een hele tijd van huis. Zodra hij terugkomt in Frasers Ridge wordt Young Ian met dit gerecht verwelkomd door Jamie en Claire. Iets dat volgens John Bell erg passend is: “Dit was vast een heel fijn moment voor hem. Vis in het algemeen en met name gefrituurde vis is echt iets Schots. Dit is fantastisch.”
Tijdens het koken blijkt met name Lauren Lyle behoorlijk wat kennis te hebben van de keuken. “Ik weet heel veel van wat er wordt verteld,” lacht Lyle als John Bell haar vraagt naar de juiste technieken om een mes vast te houden. “Mijn oma was een fantastische kok en een geweldige bakker, en mijn moeder heeft het van haar geleerd. En ik heb het weer van hun twee geleerd. In mijn jeugd heb ik wat dingen opgepakt en ik houd er ook heel erg van. Ik kook heel graag voor mijn vrienden.”

Beiden acteurs missen het om in deze coronatijden met vrienden en familieleden gezellig aan tafel te kunnen plaatsnemen met lekker eten en een glas wijn. “Ik mis ook vooral de discussies die na het eten gevoerd worden,” vertelt Lyle.

Volgens Carle-Sanders is dit ook precies waar de inspiratie voor dit Outlander kookboek vandaan komt. “Diana Gabaldon heeft zoveel scènes beschreven waar dingen plaatsvinden tijdens een diner.” Als voorbeeld noemt Lyle de scène uit het vijfde seizoen waar Young Ian na enkele jaren bij de Mohawk door te hebben gebracht, terug is gekomen naar Frasers Ridge. Hij schuift aan tafel, waarna iedereen enthousiast is om de verhalen van Ian te horen. “Je wordt geforceerd om samen aan tafel te zitten en mee te doen aan een conversatie,” vertelt Lyle. Maar zelfs dit eten kan Young Ian niet helpen om terug naar deze andere wereld te komen van huiselijkheid en gezelligheid.Interessant daarbij is dat het eten blijkbaar daadwerkelijk wordt bereid. Bij een televisieserie als The Big Bang Theory zie je de acteurs bijvoorbeeld altijd alleen maar roeren in hun eten, en dan met name in hun salades. Voor Outlander zijn meerdere chefs in dienst om het eten voor de scènes zo authentiek mogelijk te bereiden, zodat het eten tijdens de scène ook daadwerkelijk gegeten kan worden door de acteurs.

“Ze hebben hele grote kazen liggen en ook het vlees wordt zo mooi bereid,” vertelt Lyle. “We hadden die dag echt een goede maaltijd. Het was beter dan de catering op de set.”Het recept is afkomstig uit het tweede Outlander kookboek, dat zich richt op de historische gerechten uit de boeken van Diana Gabaldon. Een tijdreizende keuken vereist volgens Carle-Sanders wel een veelzijdige voorraadkast. “Veel ingrediënten waarvan we in de 20e- en 21e-eeuw afhankelijk zijn geworden, waren in de 18e-eeuw niet gebruikelijk of bestonden zelfs niet. Deze producten zijn verloren gegaan in ons geïndustrialiseerde voedselsysteem. Dat gezegd hebbende, afgezien van het wildvlees en een paar kruiden, zul je in het Outlander kookboek niet veel exotische ingrediënten vinden.”

Leuk om te weten is dat de recepten in het boek samengaan met de bijbehorende scènes van Jamie en Claire, zodat je direct het gerecht binnen de juiste context kunt plaatsen en je helemaal in de wereld van Outlander kunt begeven. Het resultaat van deze gezamenlijke kookkunsten ziet er in ieder geval zeer smakelijk uit!


Bron foto’s: Starz

Reacties

1
0