End of Summer – Deel 1

Datum: 2020-10-08 14:01:05
2
0
  

Het zijn moeilijke tijden voor de televisie- en filmindustrie nu het coronavirus een groot deel van de producties heeft stilgelegd. Met een Droughtlander van minimaal nog anderhalf jaar tot seizoen 6, probeert de producent van Outlander ons als fans een beetje tegemoet te komen. In de maand september heeft Sony namelijk vier video’s met nieuwe Outlander content vrijgegeven. Vanuit hun eigen huis vertellen cast en crew meer over voorgaande seizoenen, nieuwe avonturen, de boekenreeks, muziek en smaken van Outlander.

De serie video’s, die op Facebook in première ging, heeft tevens tot doel geld op te halen voor Artsen zonder Grenzen. Dit is een onafhankelijke, wereldwijde beweging die medische hulp biedt op plekken waar die het hardst nodig is. En met het coronavirus dat wereldwijd om zich heen slaat, hebben deze artsen financiële hulp hard nodig. Fans werden opgeroepen een bedrag te doneren, een actie die met een opbrengst van $17.000 voor de eerste video vrij succesvol te noemen is.

De eerste video is een gesprek tussen auteur Diana Gabaldon en uitvoerend producent Maril Davis over het adaptatieproces van boek naar scherm. Zo vertelt Gabaldon onder andere hoe moeilijk het voor haar was om haar personages los te laten, wat haar relatie met de castleden is en hoever ze inmiddels is met toekomstige boeken. Een gesprek waarin zeker wat interessante onderwerpen aan bod komen.Zo vertellen Davis en Gabaldon beiden zenuwachtig geweest te zijn voor hun eerste gesprekken over de productie van de televisieserie. “Als auteur van het boek weet je precies hoe je personages eruit zien. Je weet wat ze doen en je weet hoe het geheel eruit zou moeten zien. Daar heb je een soort beeld van in je hoofd,” vertelt Gabaldon. “Maar je weet dat het script een ander beeld zal geven.”

De versies van andere mensen laten je toch vaak wel schrikken. Daar was ik helemaal op voorbereid, maar jouw versie deed dat niet. Jij en Ron begrepen precies wie de personages waren en wat ze wel en niet zouden doen. Want hoewel er aanpassingen gedaan moesten worden om het verhaal naar beeld te vertalen, wisten jullie de flow van het originele verhaal te behouden.

Hoewel de televisieserie volgens Gabaldon goed verbeeld hoe de verhaalwereld van Outlander eruit hoort te zien, beleeft de schrijfster de televisieserie en de boekenreeks toch als twee verschillende werelden. Het blijft volgens Gabaldon wel een veel gestelde vraag vanuit fans: Ziet ze Jamie en Claire voor zich zoals ze er nu uitzien in de show? Sam Heughan en Caitriona Balfe hebben immers inmiddels de harten van vele fans gestolen. “Nee,” antwoord de schrijfster. “Ze zien er voor mij helemaal anders uit.”En hoewel het eerste seizoen qua verhaallijn het boek van Gabaldon volgt, hebben de makers van de serie gedurende de tijd steeds meer vrijheden genomen om dit aan te passen, met het personage van Murtagh toch wel als grootste verandering. In de boeken van Diana Gabaldon komt de peetoom van Jamie te overlijden op het strijdveld van Culloden. In de televisieserie zagen we hoe Murtagh het strijdtoneel overleeft, gevangen zit met Jamie en vervolgens naar Amerika wordt gebracht. Ruim twintig jaar later vinden de twee elkaar dan eindelijk terug.

“Jij was niet de grootste fan van deze verandering, hoewel je er uiteindelijk wel akkoord voor hebt gegeven,” vertelt Maril Davis.

Maar voor ons voelde het alsof er iemand moest zijn met wie Jamie kon praten. Claire is altijd degene naar wie hij het eerst toe gaat om te praten, maar we zochten een tweede persoon om gesprekken mee te voeren. Want anders dan in het boek, kunnen we innerlijke monologen van de personages niet laten horen. Tenzij we een voice-over doen. Dat doen we af en toe ook wel, maar willen we niet al te vaak gebruik van maken.” Volgens Gabaldon is dit dan ook het grootste verschil tussen de boekenreeks en de televisieserie.Terwijl wij nog even moeten wachten op het zesde seizoen, is er ondertussen ook veel om naar uit te kijken. Zo is het negende boek, Go Tell The Bees That I’m Gone, bijna helemaal geschreven en is Gabaldon ondertussen ook bezig met het schrijven van ander materiaal. “Als ik het voor me heb gezien, dan moet ik het schrijven,” vertelt Gabaldon. Ze schrijft dan ook niet op chronologische volgorde, maar op ingevingen. “Inmiddels heb ik ook al verschillende stukken voor het tiende boek geschreven, maar ook voor de prequel die gaat over de ouders van Jamie en over een apart boek over monsieur Raymond.”

Ik ben bijvoorbeeld met een heel groot middenstuk bezig terwijl ik nog niet weet hoe het boek begint of het boek eindigt. En soms heb ik zo’n groot stuk geschreven, maar weet ik nog niet helemaal waar het past. Als dat dan niet lukt, dan schuif ik het gewoon naar het volgende boek. Het is fijn dat ik dan in ieder geval iets heb om het in te verwerken.”

Naast het schrijven van deze boeken is Gabaldon ook nog eens druk met het schrijven van scripts voor de televisieserie. In het vijfde seizoen hebben we bijvoorbeeld nog kunnen genieten van de aflevering Journeycake, geschreven door Diana Gabaldon ‘herself’. En hoewel je wellicht zou denken dat ook hierin veel tijd gaat zitten, draait Gabaldon haar hand hier niet voor om. “Het schrijven van een script is veel makkelijker dan het schrijven van een boek,” lacht Gabaldon.

Voor het komende boek wil Diana tot nu toe niet meer verklappen dan dat Jamie nog leeft. “Dat wil iedereen altijd graag weten. Maar ik durf wel alvast te zeggen dat Jamie in leven is,” vertelt de schrijfster. Of dat echter ook het geval is voor Claire, laat ze nog een beetje in het midden. “Dat zul je moeten afwachten…”


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

2
0