Een terugblik naar New York Comic Con 2019

Datum: 2020-01-08 16:43:38
2
0
  

Over iets meer dan een maand is het dan eindelijk zover… Op maandag 17 februari gaat in Nederland het vijfde seizoen van Outlander van start. Dat is één dag na de officiële première in Amerika (16 februari)! En net zoals voorgaande jaren zijn de afleveringen van het nieuwe seizoen elke maandag on demand beschikbaar via Ziggo Movies & Series XL.

De eerste beelden zien er in ieder geval veelbelovend uit en ook op de panel van New York Comic Con waren de acteurs razend enthousiast over de nieuwe content. En daar worden wij natuurlijk super nieuwsgierig van! Hoog tijd dus om eens terug te kijken naar de Comic Con van 2019. Bij de panel op het grote podium waren Caitriona Balfe, Sam Heughan, Diana Gabaldon, Ronald D. Moore, Maril Davis, Duncan Lacroix, Maria Doyle Kennedy en David Berry aanwezig. Welke informatie konden cast en crew ons al geven over het vijfde seizoen van Outlander?Brianna en Roger krijgen het (opnieuw) moeilijk

Helaas konden Sophie Skelton en Richard Rankin zelf niet aanwezig zijn bij de New York Comic Con vanwege opnames voor het vijfde seizoen van Outlander. Want hé, the show must go on! Iemand moet het harde werk doen terwijl de rest een uitstapje maakt naar New York. Toch konden showrunner Ronald D. Moore en uitvoerend producent Maril Davis verklappen dat Brianna en Roger het behoorlijk zwaar gaan krijgen.

Zo vertelt Maril Davis: “Brianna en Roger bevinden zich natuurlijk in een tijd waarin zij zich niet thuis voelen. Vooral Roger vindt het erg moeilijk om zich aan te passen. Het is een plaats waar hij nog nooit is geweest en zich ook niet goed op heeft kunnen voorbereiden. Hetzelfde geldt voor Brianna. Helemaal na de gebeurtenissen van vorig seizoen en de aanvallen van Stephen Bonnet zien we een pasgetrouwd stel dat zich een baan probeert te vinden in deze nieuwe wereld.” Brianna en Roger zijn natuurlijk al helemaal niet voorbereid op de komende oorlog. Want wie verwacht in de jaren ’70 van de 20e-eeuw opeens mee te moeten vechten in de Amerikaanse revolutie? Kan het een reden zijn dat Brianna en Roger uiteindelijk weer terugkeren naar hun eigen tijd? Vorig seizoen werd het de twee ook al niet bepaald makkelijk gemaakt…

Daarbij zou het voor Roger niet bepaald makkelijk zijn als schoonzoon van Jamie Fraser, vult Moore aan. “Roger komt erachter dat het een behoorlijk gecompliceerde relatie is en dat zullen we het hele seizoen terugzien. De twee gaan op een interessant avontuur samen, een verhaal dat door Diana Gabaldon is geschreven, en dat wordt heel interessant.” Fans die de boeken hebben gelezen, weten waar het hierbij natuurlijk om gaat. En volgens Gabaldon is dit ook haar absoluut favoriete scène van dit seizoen. Iets met de tekst: “Fucking bastard snake,” aldus Gabaldon.
Murtagh is dit seizoen op zijn best

Zoals fans van de boeken wel weten, is het personage van Murtagh in het vijfde boek, The Fiery Cross, niet meer in leven. In de boeken van Diana Gabaldon heeft Murtagh zijn einde gevonden bij the Battle of Culloden. In het derde seizoen van de televisieserie bleek echter al dat de crew een andere weg heeft ingeslagen, toen Murtagh opdook naast Jamie in de gevangenis van Ardsmuir Prison. Maar hoe is het voor Duncan Lacroix om een personage te spelen dat in de boeken dus eigenlijk niet meer bestaat?

“Ik heb de scripts altijd als mijn bronmateriaal gebruikt en niet zozeer de boeken,” vertelt Lacroix. “Het is grappig, de schrijvers hebben het weer fantastisch gedaan, maar ik mag natuurlijk niet te veel verklappen over het vijfde seizoen. Ik denk dat de seizoenen steeds spannender worden voor mij, het wordt sappiger en sappiger. Persoonlijk denk ik dat je mijn beste werk komend seizoen zult gaan zien.” En voor Maril Davis was dit dan ook precies de reden om Murtagh in leven te houden: “We houden heel erg van Duncan en we wilden hem niet kwijt.”

“Het is interessant, want het is natuurlijk een personage dat Diana Gabaldon heeft geschreven,” vult Sam Heughan aan. “Maar ik denk dat Duncan echt Murtagh als personage heeft gemaakt. Hij heeft hem echt tot leven gebracht en nu willen we allemaal een Murtagh in ons leven.” We gaan in ieder geval zien hoe het verder gaat met Murtagh, nu hij door de overheid wordt gezocht voor rebellie tegen de kroon. Maar hé? Hij is niet beter gewend toch?


Tante Jocasta heeft meerdere relaties

Helaas wil Maria-Doyle Kennedy niet toegeven met wie, uit angst om te veel spoilers weg te geven (de actrice slaat op het podium zelfs even een heel glas Whisky achterover om verdere antwoorden te vermijden). Afgelopen seizoen zagen we haar nog het bed delen met Murtagh, die elkaar na jaren weer gevonden bleken te hebben. “Ze kennen elkaar al hun hele leven, ze komen beiden uit dezelfde wereld en hebben dezelfde ervaringen,” vertelt Kennedy. “Dat klikt gewoon weer direct, zonder dat ze te veel met elkaar hoeven te praten. Eerder deed Jocasta niets met haar gevoelens, omdat Murtagh verliefd was op haar zus Ellen. Het was echt fantastisch om liefde en lust te laten zien tussen mensen die geen twintig meer zijn.”

Deze relatie komt echter niet vanzelfsprekend, helemaal niet nu Murtagh en Jamie aan verschillende kanten van de oorlog staan. Jocasta zal haar grondgebied River Run niet in gevaar willen brengen. Zal de relatie nog weten stand te houden in deze gevaarlijke tijden? Veel kan Kennedy er niet van verklappen. “Het is in ieder geval een interessante verhaallijn. En Jocasta heeft meerdere relaties, maar meer mag ik er niet over zeggen.”
Caitriona Balfe en Sam Heughan zijn producent van de show

Zoals eerder al bekend werd gemaakt, zijn Caitriona Balfe en Sam Heughan vanaf dit seizoen officieel producenten van de televisieserie. Zij hebben namelijk het gevoel de personages het best te kennen en wilden graag betrokken raken bij de algehele productie van de show. Op die manier kunnen ook zij aangeven of ze iets wel en niet bij de personages vinden horen en hoe zij zouden reageren op een bepaalde situatie. Maar hoe is hen dit bevallen?

“Als mensen het goed vinden, dan nemen we graag alle complimenten in ontvangst. Maar als ze het slecht vinden, hoeven ze ons niet te bellen,” lacht Caitriona Balfe. “Het was heel interessant om het werk achter de schermen te zien. Ik denk dat we deze informatie vooral absorbeerden en leerden wat er in al het geweldige werk gaat zitten. We kwamen erachter wat iedereen doet, en wat iedereen bijdraagt. Als acteurs stap je de set op en staat alles klaar. Maar om nu het hele proces erachter te zien is heel interessant.”

“Ja, en het is nu ook fijn om onze eigen input te kunnen geven,” vult Sam Heughan aan. “Zij geven ons advies en wij geven hen advies. Dat is heel belonend werk. We hebben nu het voorrecht gehad om vanaf het begin betrokken te raken, ook bij het schrijven van de scripts.”


Jamie en Claire vormen dit seizoen een hechte eenheid

Outlander is een verhaal dat de liefde tussen Jamie en Claire centraal heeft staan. Natuurlijk heeft het verhaal meerdere dimensies gekregen met de uitbreiding van personages, gebeurtenissen en verhaallijnen. Maar uiteindelijk draait het altijd om Jamie en Claire die samen een liefdevol leven proberen te leiden. “Het is heel bijzonder om een relatie te mogen spelen die blijft groeien en zich blijft verdiepen,” vertelt Caitriona. “Ik denk dat je dit seizoen heel erg terug zult zien. De liefde voor elkaar blijft zich uitbreiden, ze staan altijd voor elkaar klaar en steunen elkaar door echt hele, hele moeilijke tijden. Het is mooi om te zien hoe goed ze elkaar van binnen kennen.”

“Ze zijn goede partners, ze zorgen goed voor hun steeds groter wordende familie,” zegt ook Sam Heughan. “Samen zijn ze heel sterk. Laatst hebben we een scène gespeeld waarin we de liefde bedreven zonder daadwerkelijk de liefde te bedrijven.” Maar wat zou de Jamie uit het vijfde seizoen willen zeggen tegen de Jamie uit het eerste seizoen? “Kom niet dichtbij haar!” lacht Heughan. “Je leven wordt een puinzooi! Ze zet zijn hele wereld op de kop. Elke keer dat hij naar haar kijkt, ziet hij zijn eigen ondergang. Nee… Hij zou alles voor haar doen. Hij zou voor haar sterven.”

Bekijk onderstaand de hele panel van de New York Comic Con terug.


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

2
0