Down the Rabbit Hole: De terugkeer van Tobias Menzies

Datum: 2018-12-21 19:33:24
2
0
  

De nieuwste aflevering in het vierde seizoen van Outlander draaide helemaal om Brianna en Roger, die beiden de stap door de stenen van Craigh na Dun durfden te maken om anderen in de 18e-eeuw in bescherming te kunnen nemen. We leerden de dochter van Jamie en Claire beter kennen door haar interactie met Laoghaire en Joan, maar met name door haar verleden met Frank. Want niemand minder dan Tobias Menzies maakte deze aflevering Down the Rabbit Hole een terugkeer als Frank Randall in Outlander.

Zoals kijkers van de televisieserie weten, is Frank Randall een paar jaar eerder om het leven gekomen door een auto-ongeluk. Wat we echter niet wisten, was dat Brianna zich hier nog steeds schuldig om voelde. Wat als ze bij hem in de auto had gezeten? De flashbacks maakten het mogelijk Brianna, haar emoties en haar relatie met Frank een beetje beter te leren kennen.

En hoewel deze scènes niet specifiek in het boek van Diana Gabaldon zijn terug te vinden, wisten boeklezers dat Frank vanaf het vierde boek Drums of Autumn ondanks zijn overlijden toch nog een grote rol heeft in het leven van Claire en Brianna. Roger vindt hierin namelijk de brief die Reverend Wakefield naar Frank stuurde met het bewijs dat Jamie Fraser met Claire Beauchamp was getrouwd. Ook ontdekt hij dat Jamie de Battle of Culloden heeft overleefd, waarna hij een grafsteen voor Jamie plaatst in de hoop dat Claire ooit aan Brianna zal vertellen wie haar echte vader is.

Maar de producenten van de serie besloten dat ze hierbij ook het gezicht van Frank wilden zien. En bovendien was het een uitstekende gelegenheid de zeer getalenteerde acteur terug te halen in de serie, ondanks dat zijn personage niet bepaald geliefd is onder alle fans.



Bron foto’s: FarFarAway

“We hebben veel fans die Frank haten,” lacht uitvoerend producent Maril Davis. “Maar toen we deze aflevering gingen bespreken, hebben we het ook over de gevoelens gehad die Brianna moest hebben bij het teruggaan door de stenen. Ze is 20 jaar lang door een man opgevoed, iemand die ze als vader ziet. Maar nu gaat ze haar andere vader ontmoeten, haar biologische vader. Haar loyaliteit richting Frank laat haar schuldig voelen om terug in de tijd te gaan en een relatie met een andere vader op te bouwen. Heeft ze ruimte in haar hart om van beide mannen te houden?”

En het is die reden dat niet één, maar meerdere flashbacks nodig waren in de aflevering om de relatie tussen Brianna en Frank vorm te geven. Voor deze aflevering hadden Sophie Skelton en Tobias Menzies namelijk pas één scène gedeeld. “We vonden het een mooi idee om de momenten te laten zien die toewerken naar de dood van Frank, wat er gebeurd is die nacht en hoe hartverscheurend het is als we Brianna horen zeggen hoe schuldig ze zich hierom voelt. Wat een verschrikkelijke last voor een kind om te dragen.”

In deze aflevering kwamen we er namelijk achter dat Frank het overlijdensbericht van Claire en Jamie Fraser in handen kreeg, een twist die zowel fans van de televisieserie als van de boeken niet aan hadden zien komen. Frank wist dat Claire terug in de tijd zou gaan om de liefde van haar leven op te zoeken, en daarmee was Frank helemaal gebroken. Het is dan ook daarna dat we Frank zien vragen om een scheiding, zoals in de aflevering All Debts Paid. Dit voegt behoorlijk wat lagen emotie toe aan de laatste strijd die Frank en Claire met elkaar voerden. Het is zijn manier om eindelijk haar weg vrij te maken naar het verleden en Jamie.

“Dat was iets wat we later pas hebben toegevoegd. Wat als we het overlijdensbericht toevoegen? Wat zou dat zeggen? Is dat de reden waarom Frank eindelijk een scheiding aanvraagt? En als hij zich realiseert dat Claire hem verlaat om terug te gaan naar Jamie, denkt hij dan dat ze Brianna met zich mee zal nemen? Is dat zijn breekpunt? We hadden dit niet al vanaf het begin bedacht en Brianna realiseert zich pas jaren later wat voor document ze heeft gezien.”

“Frank is een essentieel personage die helpt begrijpen hoeveel Claire van Jamie houdt,” gaat Davis verder. “Als we iets dichter bij het boek waren gebleven en Frank een echte rokkenjager hadden gemaakt, dan had je je als kijker nooit afgevraagd waarom Claire Frank verlaat en nooit van hem kan houden zoals zij van Jamie houdt. Nu is hij een goede man, die wil proberen het kind van een andere man op te voeden, en toch kan ze Jamie niet vergeten.”

Brianna is in de 18e-eeuw op zoek naar haar biologische vader, maar is niet bereid haar herinneringen aan Frank daarbij te vergeten. Nerveus om de zee over te steken en het leven in het koloniale Amerika aan te gaat, ziet Brianna haar vader Frank opeens tussen de menigte op de stijger staan. Zijn eerdere bemoedigende woorden komen weer terug: “Life takes unexpected turns and when it does we soldier on.” De glimlach en het knikje van Frank geven Brianna de moed om door te gaan. En dit is het afscheid dat Brianna eerder nooit heeft gekregen.

“Ik weet dat mensen zitten te wachten op een reünie tussen Jamie en Brianna,” vertelt Sophie Skelton. “Maar ik denk dat mensen zich moeten herinneren dat Frank Brianna heeft opgevoed, en hij dat heel goed heeft gedaan. Brianna heeft het gevoel dat ze hem verraadt.” Met de goedkeuring van Frank kan Brianna haar weg vervolgen naar The New World.

Reacties

2
0