Diana Gabaldon houdt de productie van Outlander nauwlettend in de gaten: “Ik let op alle details”

Datum: 2018-04-17 12:16:38
9
0
  

In de anticipatie op de release van de Outlander seizoen 3 Blu-ray en DVD in Amerika ging Entertainment Weekly met Diana Gabaldon in gesprek om te vragen hoe zij eigenlijk tegen de televisieserie aankijkt. Is ze nog steeds tevreden over de samenwerking met de producenten van de serie? Als bedenker en schrijfster van het geweldige verhaal van Jamie en Claire is Diana Gabaldon een belangrijke consultant van de show.

Ze sturen me een eerste versie van de scripts en elke revisie die het script vervolgens doormaakt voordat het is gefilmd. De belangrijkste bewerkingen van mijn verhaal worden uiteindelijk pas echt gemaakt tijdens het bewerkingsproces, wat betekent dat ik pas echt een duidelijk beeld van de aflevering heb zodra een eerste versie van de productie naar mij is toegestuurd. Meestal zie ik drie verschillende versies van elke aflevering en als er dan iets is waarvan ik denk dat het heel belangrijk is, stuur ik ze een briefje en leg ik uit waarom ze het beter niet kunnen veranderen.

Gabaldon vertelt daarbij dat ze meestal slechts om twee redenen om een verandering vraagt: als een gebeurtenis de plot zal beïnvloeden of als ze fouten in de historische, technische details ziet.

Er was een bepaalde scène in een script van seizoen 4 waarvan ik dacht dat het als een grote verrassing zou komen voor mensen die boek 9 zouden lezen. Dat hebben ze dan ook veranderd. Maar ik benader de scripts altijd met veel respect omdat ik zelf ook een schrijver ben en de moeite die ze erin steken erg respecteer. Ik weet hoeveel werk dit kost. En ik waardeer ook het feit dat ze in hele andere omstandigheden dan ik moeten werken. Ze hebben niet zoals ik de omvang, tijd en ontspanning om iets samen te stellen, ze zijn erg beperkt. Het is een kwestie van geven en nemen. Dit is een samenwerkingsproces en het is een eer om er een klein deel van uit te maken.

Een goed voorbeeld hiervan is een scène tussen Lord John Grey (David Berry) en Lady Isobel Dunsany (Tanya Reynolds) speciaal voor de DVD is toegevoegd. In de scène zien we het huwelijksaanzoek van Grey aan Dunsany, waardoor we eindelijk zien hoe de twee samen zijn gekomen. Uitvoerend producent Toni Graphia legt uit dat deze scène nooit echt onderdeel is geweest van een script, maar speciaal is ontworpen voor fans om van te genieten op de DVD. “Dit werd eigenlijk bedacht na de aflevering,” legt Graphia uit. “Het zou geen deel van de aflevering zijn geweest, het is geen onderdeel van de plot. Maar het was iets dat ons intrigeerde. Dus toen Sony ons vroeg iets speciaals voor de fans te doen, vroegen we ons af ‘Wat zouden mensen echt willen zien? We keken naar de aflevering en vroegen ons af hoe die twee samenkomen.”

Met zo veel materiaal in de boeken, is het eigenlijk zeldzaam dat de producenten besluiten iets te draaien dat Gabaldon niet op pagina heeft geschreven. “Het is moeilijk om alles uit het boek in de show te krijgen, maar af en toe zijn er kleine paden waar we graag naar beneden willen afdwalen. Dat was het geval met deze scène,” vertelt Graphia. Daarbij ging Gabaldon akkoord met deze kleine uitwijking aangezien het een onderdeel van een verhaallijn is waarover we in het vierde boek uit de Lord John Grey serie meer zullen lezen.

“Ik vind de nieuwe dingen die ze doen erg leuk,” vertelt Gabaldon. “Je weet dat ze niet zomaar een stuk op die manier kunnen filmen. Ze nemen een stukje hier en een stukje daar, en vooral Toni is erg goed in het samenvoegen van elementen uit het boek en deze op een nieuwe manier te combineren. Het is echt fascinerend om te zien hoe ze allemaal kleine stukjes naadloos in elkaar over laten gaat. Dus zover ze dat tot nu toe hebben gedaan, werkt het prima.” Hoewel Gabaldon ook voor het vierde seizoen geen script heeft geschreven, laat ze de mogelijkheid open om dat voor het vijfde seizoen wel te doen: “Je weet maar nooit…”

Reacties

9
0