De 5 belangrijkste dingen die je moet weten voordat je aan Outlander seizoen 5 begint

Datum: 2021-02-17 14:16:50
4
0
  

Vanaf vandaag staat het vijfde seizoen van Outlander eindelijk op Netflix! Waar het nieuwste seizoen van de Starz televisieserie vorig jaar al in Amerika en op Ziggo in première ging, is de serie in Nederland nu ook beschikbaar voor iedereen met een Netflix-account. Ik voel een dagje ‘binge watchen’ aankomen! En dat is helemaal geen ramp binnen deze tijden van pandemie en lockdown.

Maar hoe zat het ook alweer? Wat als je niet tot in den treure herhalingen van het vierde seizoen hebt gekeken? Wat als je even kwijt was waar we ook alweer waren gebleven? Dan is voor jou hier de top 5 van belangrijkste dingen die je moet weten voordat je aan het vijfde seizoen van Outlander begint!1. Thuis in Fraser’s Ridge

Hoewel Claire en Jamie Fraser aan de start van het vierde seizoen nog de intentie hadden om terug te keren naar Schotland, hebben de twee na een hele berg ellende besloten van Amerika hun thuis te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn om een thuis te bouwen in deze nieuwe wereld, vooral niet met alle nieuwe bedreigingen waar Claire en Jamie mee te maken krijgen. Maar dit is tevens het land waar Brianna later in zal opgroeien. Jamie is vastbesloten hier onderdeel van uit te maken, zodat zijn dochter in het toekomstige Amerika de vrijheid krijgt en veiligheid kent om te doen wat ze wil. Samen met Claire bouwt hij een huis in Fraser’s Ridge, waar ze steeds meer inwoners mogen welkom heten. Eindelijk is Jamie de ‘Laird’ van een gemeenschap, een rol waarvoor hij geboren is.


2. Een nieuwe dreiging

Enig probleem is dat dit stuk grond officieel van de Engelse kroon is. -Tenminste, de Britten hebben het weer opgeëist van de Native Americans, waar Jamie en Claire ook nog weer mee te maken krijgen. Jamie en Claire mogen het stuk grond gebruiken en een bloeiende gemeenschap oprichten, onder de voorwaarde dat Jamie met zijn mannen te hulp komt schieten in het leger van gouverneur Tryon wanneer de noodzaak daartoe aandringt. En laat dit nu precies zijn wat er gebeurt! Aan het eind van het vierde seizoen wordt Jamie door Tryon opgeroepen een militie op te richten tegen de regulators. Deze rebellen zijn het niet eens met de rijkdom van de adel en de belastingen opgelegd door de autoriteiten. Zij komen in opstand voor het arme volk, dat het merendeel van de Amerikaanse populatie bevat. En laat Murtagh Fitzgibbons nu precies de leider zijn van deze regulators. Het is aan Jamie de taak om zijn peetoom Murtagh op te sporen en te doden. Zou het hem lukken zowel zijn eed aan Tryon te voldoen en Murtagh veilig te houden? Spanning en sensatie!

3. Kleine baby Fraser

Ondertussen in de 20e-eeuw probeert Brianna in de voetstappen van haar ouders te staan. Ze probeert zichzelf overeind te houden, maar het vertrek van haar moeder en het overlijden van vader Frank maken het voor Brianna moeilijk om een ‘thuis’ te vinden. Ze heeft alleen in Roger een vriend, maar ook die houdt ze op afstand als het gaat om emoties en gevoelens. In haar zoektocht naar het leven van Jamie en Claire in de 18e-eeuw vindt Brianna een schokkend overlijdensbericht. Haar ouders zouden een paar jaar na de terugkeer van Claire om het leven zijn gekomen bij een brand. Brianna besluit terug in de tijd te gaan om haar ouders te waarschuwen.

Maar dat de 18e-eeuw een moeilijke tijd is om te leven, daar komt ook Brianna al snel achter. Ze komt in de handen van Stephen Bonnet terecht, die misbruik van haar maakt. Een verschrikkelijke gebeurtenis die ook Roger helaas niet heeft kunnen voorkomen. Hij is Brianna achterna in de tijd gereisd, een romantisch gebaar dat Brianna uiteindelijk beloont met de belofte om te trouwen. Tijdens de huwelijksnacht bestempelen ze hun liefde, maar als blijkt dat Roger het overlijdensbericht in eerste instantie voor Brianna verborgen heeft gehouden, is de liefde snel bekoeld. Dit alles resulteert echter in een zwangerschap voor Brianna, terwijl in haar hoofd de vraag blijft rondspoken: ‘Wie is de vader van mijn kind?’


4. Een wisseling van de wacht

Als Roger na zijn avonturen met kapitein Stephen Bonnet aan zijn verplichtingen heeft voldaan, probeert hij zijn weg terug naar Brianna te vinden. Jamie en Young Ian zijn er echter van overtuigd dat dit de man is die misbruik heeft gemaakt van Brianna. Als een boze papa beer slaat Jamie zijn schoonzoon in elkaar, om hem vervolgens via Young Ian te verkopen aan de Mohawk. Ondertussen is het Brianna die zit te wachten tot Roger eindelijk naar haar terugkeert… Zodra de hele verwisseling is opgehelderd, ziet Jamie nog maar één taak: hij moet Roger koste wat kost terug zien te krijgen. Dit resulteert in de finale van het vierde seizoen, waarin Young Ian uiteindelijk de plaats van Roger inneemt tussen de Mohawk. Roger kan terugkeren naar zijn vrouw en zoon, terwijl Young Ian afscheid moet nemen van zijn oom en tante. Maar de relatie tussen Roger en Jamie heeft op deze manier een niet al te beste start gemaakt.5. Zijn we hier of zijn we daar?

De vraag is nu of het gevaar van Stephen Bonnet daadwerkelijk geweken is. De gevangenis waar hij was opgesloten, is door Fergus opgeblazen -een gevolg van de poging om Murtagh te bevrijden uit dezelfde gevangenis. We hebben Bonnet niet daadwerkelijk zien sterven op beeld. Dus bestaat uiteraard de kans dat hij nog leeft en ook in de toekomst een gevaar zal vormen voor Brianna en haar nieuwe gezin. De 18e-eeuw bevat daarnaast veel andere gevaren, die in de moderne tijd niet meer van toepassing zijn. Zou het voor Brianna, Roger en hun nieuwe telg niet veiliger zijn om terug te keren naar de toekomst? Een tijd waarin meer medische behandelingen mogelijk zijn, een tijd waarin geen Revolutionaire Oorlog op het punt staat om uit te breken, waarin ook vrouwen opleidingen kunnen doen en kunnen zijn wat ze willen. Roger heeft zijn keuze wel gemaakt, maar het is Brianna die het moeilijk vindt om haar ‘nieuw’ gevonden familie zomaar weer achter zich te laten.


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

4
0