David Berry vertelt over John’s verlangen naar Jamie

Datum: 2018-04-17 14:42:27
11
0
  

In het derde seizoen van Outlander maakten we kennis met Lord John Grey, een eerlijke Britse soldaat die, net als vele andere personages in het televisiedrama, stiekem verlangt naar de brede schouders van James Alexander Malcolm MacKenzie Fraser. Grey heeft Jamie in het verleden al verscheidene keren geholpen, bijvoorbeeld bij zijn overplaatsing van Ardsmuir Prison naar Helwater Estate, bij het opvoeden van Jamie’s zoon William en bij het ontsnappen uit de handen van Captain Leonard in Jamaica.

Ook in het vierde seizoen van Starz’ televisieserie, dat gebaseerd is op het vierde boek in de reeks van Diaan Gabaldon Drums of Autumn, kunnen we weer een hoop loyaliteit van Lord John Grey verwachten richting Jamie. Naar alle waarschijnlijkheid zien we Lord John eveneens in Amerika verschijnen (samen met William!) voordat het seizoen ten einde komt. En als de serie de boeken nauw volgt, zal Lord John een behoorlijk grote rol spelen in het vervolg van de Fraser verhaallijn.

Hoewel David Berry nog niets mocht vertellen over de opnames van het vierde seizoen, hield TvLine een interview met Berry over zijn rol als Lord John.

Zo vertelt Berry dat hij zich nogal snel en onverwacht in de rol van Lord John bevond, iets wat helemaal overeenkomt met zijn personage: “Het was niet gemakkelijk, maar ik kan er nu wel met een goed gevoel op terug kijken. Ik denk dat het het personage op sommige manieren waarschijnlijk ook heeft geholpen. Lord John komt altijd in situaties terecht waartoe hij niet goed is uitgerust, hij probeert dan zijn hoofd boven water te houden en een slimme oplossing te bedenken. En ik denk dat ik het ook wel redde om in ieder geval mijn hoofd boven water te houden.”

Toen hij voor het eerst in zijn rol als Lord John stapte had Berry dan ook nog niets gelezen van Diana Gabaldon. Zo snel hij kon probeerde hij de hoofdstukken met Lord John Grey te verwerken om het personage zijn eigen te kunnen maken:

Er staat zoveel op de pagina’s, maar als je eromheen leest krijg je een beter beeld van de dingen die niet zijn geschreven. Het boek heeft mij in ieder geval wel geholpen bij de interactie tussen John en Claire op het bal van de gouverneur. Ik wilde laten zien dat John nog steeds gevoelens heeft voor Jamie, waardoor spanning ontstaat tussen John en Claire. Dit wordt niet expliciet in de scripts genoemd, maar is een soort van onuitgesproken dialoog tussen de personages. De geschiedenis in deze driehoeksverhouding heeft mij wel geholpen met mijn performance.”

Juist deze gevoelens en de manier waarop de personages met elkaar communiceren zonder worden te gebruiken, laat zien dat David Berry zeker één van de betere acteurs in het vak is. Volgens Berry was het niet moeilijk om met een verlangende blik naar Jamie te kijken: “Nee, je hebt niet veel aanwijzingen nodig om verlangend naar Sam te kijken. Hij is een mooie man en dat kan ik zelfs zeggen als hetero. Ik stel me John voor met een gevoel van verlangen, maar ook in het gevoel van een verlangen naar liefde, en ik denk dat dat is wat mensen echt verbindt. Ik denk dat we ons daar allemaal wel in kunnen identificeren.”

Eén van de meest favoriete scènes met Lord John Grey onder fans was toch wel het moment dat John Jamie redt uit de handen van Captain Leonard, die daarbij flink op zijn plek werd gezet. Het liet de kracht van het personage zien en de wil om Jamie in zijn leven te helpen. Lord John is voor Jamie niet alleen een goede vriend, hij blijft iemand met veel macht en een hoge autoriteit. “Het was geweldig te zien dat John zijn eigen persoon is, zijn eigen keuzevrijheid heeft en macht heeft,” vertelt Berry. “Hij is niet alleen de man die verlangt naar onbeantwoorde liefde. Het is door zijn hart dat hij ervoor kiest om Jamie te beschermen en die macht te gebruiken zonder daarvan misbruik te maken.”

Deze band tussen Jamie en Lord John zal ook in het vierde seizoen zo zijn uitwerking hebben: “Ze hebben een gedeelde geschiedenis. Ik denk dat wanneer een goede vriendschap een soort van gedeeld trauma of gedeelde ervaring heeft, dat twee mensen nauw aan elkaar verbindt. Bij Helwater vertrouwt Jamie zijn zoon William aan John toe, een dwingende reden om met elkaar in contact te blijven… Daarbij delen ze ook hun intellect en het geloof in de morele krachten van de wereld.”

Zelf probeert de acteur ook in contact te blijven met Sam, wat iets lastiger is nu hij voornamelijk in Schotland zit met Caitriona Balfe voor de opnames van het vierde seizoen. “Net als John ben ik een beetje in en uit hun leven. We delen een relatie -in dit geval de show- waardoor we aan elkaar worden vastgebonden en af en toe contact houden met elkaar.”

Bron foto’s: FarFarAway
Reacties

11
0