Common Ground: Tskili Yona, hoe een beer een man werd

Datum: 2018-12-02 18:37:31
4
0
  

Vele fans verheugden zich deze aflevering op één van de favoriete scènes uit het boek Drums of Autumn, het gevecht tussen Jamie en een beer. Gedurende de aflevering werd de suggestie gewekt dat het dan toch echt ging gebeuren. In de wildernis van het nieuwe Fraser’s Ridge werden Jamie en Claire steeds aangevallen, zo was het kamp overhoop gehaald, hun vlees gestolen en waren ook op het paard de markeringen van de klauw van een beer terug te vinden.

Ook de suggestieve naam die de Native Americans aan deze beer hadden gegeven deden de gemoederen oplopen, Tskili Yona, wat volgens John Quincy Myers iets van kwaadaardige beer betekende. In de uiteindelijke confrontatie bleek het echter helemaal niet om een beer te gaan, maar om een man met klauwen in een berenvel -wat mij een beetje deed denken aan de film The Village, waarin mensen uit de gemeenschap zich als monsters met klauwen verkleden om de bewoners angstig voor de buitenwereld te houden.

Volgens schrijfster Toni Graphia is er een specifieke reden voor deze toch wel grote verandering ten opzichte van het boek. “We wisten dat mensen de scène zouden gaan vergelijken met het nu legendarische gevecht tussen Leonardo DiCaprio en een beer in de film The Revenant. Voor de scène in die film is maandenlang geoefend en uiteindelijk uitgebreid digitaal bewerkt met dure special effects. We grapten wat over een man in een berenpak, waarna een uniek idee ontstond. Wat als het letterlijk een man was in een berenvel?”


Tijdens zijn reis naar North Carolina had uitvoerend producent Matthew B. Roberts dit idee met de Cherokee uit dat gebied besproken en hoe hier enige vorm van authenticiteit in kon worden aangebracht. Beren maken namelijk een groot onderdeel uit in de vele verhalen en legenden die heilig zijn voor de Cherokee. “Toen bedachten we het verhaal van een voormalige strijder die een misdaad had gepleegd en werd verbannen uit zijn groep,” vertelt Graphia.

“Dat is iets wat Cherokee daadwerkelijk doen met iemand die niet langer in de groep mag leven. Je wordt gedwongen alleen in het bos te leven. Ons personage gaat daardoor psychisch achteruit en besluit de persoonlijkheid van een eer aan te nemen om zijn voormalige groep en anderen te kunnen bedreigen. We vonden het een interessante methode om dit verhaal aan het publiek te kunnen vertellen.”

“Wij hebben echt veel te danken aan Terry Dresbach, die het berenpak voor Tskili Yona heeft ontwerpen,” gaat Graphia verder. “Terry was direct heel enthousiast toen we het idee met haar bespraken en een berenvel nodig hadden voor deze man. Ze deed veel onderzoek en stuurde ons steeds foto’s van hoe de Native Americans dierenhuiden gebruikten in hun kleding, waardoor ons enthousiasme steeds verder toenam. Terry had echt een goede visie voor het personage en ontwierp een eigen versie van het berenkostuum.”

Net als een echte beer beschikt ook dit kostuum over klauwen, waarmee Tskili Yona (gespeeld door acteur en stuntman Flint Eagle) gebruik kon maken van de meest dierlijke eigenschap van de beer om zichzelf te beschermen en anderen kwaad te doen. Voor het gevecht werd vervolgens een choreografie opgesteld, zodat zowel Flint Eagle als Sam Heughan precies wisten wat ze moesten doen. “Ik werk al 30 jaar als acteur en stuntman, maar ik heb nog nooit met iemand gevochten die zo fit is als Sam Heughan,” vertelt Flint. “Hij is een waar fenomeen!”

Bron foto’s: Starz
Reacties

4
0