Caitriona Balfe: “Claire heeft mij zelfvertrouwen gegeven”

Datum: 2020-02-05 18:41:37
4
1
  

“Ik ben heel trots op Claire,” vertelt Caitriona Balfe in een interview met de Inquirer. Het is een personage dat Balfe inmiddels al zes jaar mag spelen. Vier seizoenen lang zagen we al hoe Claire Beauchamp Randall Fraser zich door het leven beweegt. Van zuster in de Tweede Wereldoorlog, naar vrouw van een Schotse Highlander in de 18e-eeuw, moeder van Brianna in de 20e-eeuw en oma in Koloniaal Amerika. Met de start van een vijfde seizoen is het hoog tijd samen met de actrice eens terug te kijken naar de afgelopen jaren en vooruit te kijken naar de seizoen die nog komen gaan.

“Het is lastig te zeggen hoe Claire mijn leven heeft beïnvloed, vooral aangezien ik zoveel tijd besteed aan het spelen van dit personage,” vertelt de Ierse actrice. “We filmen negen tot tien maanden van het jaar. Tegenwoordig ben ik eigenlijk vaker Claire dan mezelf. Maar haar zelfvertrouwen en openhartigheid hebben mij zeker geïnspireerd. Ik heb de neiging wat verlegen te zijn. Maar het spelen van Claire heeft mij zelfvertrouwen gegeven. Haar hele ‘ik kan het’ houding heeft mij zeker goed gedaan.”Jij en Sam Heughan werken inmiddels al heel wat jaren samen. Jullie zijn goede vrienden, maar vinden jullie elkaar ook wel eens vervelend?

“Wat probeer je hier te bereiken?” lacht Caitriona. “We hebben eigenlijk nauwelijks ruzie met elkaar, wat best verrassend is aangezien we zoveel samen werken. Zijn tijdsplanning kan mij soms wel irriteren als ik weer eens op hem sta te wachten. Ik kan soms best bazig zijn, dus ik kan me voorstellen dat hij ook mij wel eens vervelend vind. Maar aan het begin van de show hebben we afgesproken dat we elkaar hierdoor heen gaan steunen. We weten dat we bij elkaar moeten blijven als team, en dat is tot nog toe gelukt.”

“Dit is het vijfde seizoen, maar ik denk dat we ongeveer 6,5 jaar geleden zijn begonnen met de opnames. Dus dat is al best een lange tijd. Sam wordt dit jaar al 40, waar hij volgens mij niet heel blij mee is. Ik vind het hilarisch. Maar de show heeft ons al zoveel gegeven. Het is de meest fantastische ervaring van mijn carrière, van mijn leven, tot nu toe. Veel shows waar we ooit mee zijn gestart, zijn niet eens meer op televisie te zien.”


Er zijn veel fans zo toegewijd aan de show, en dan met name aan het liefdesverhaal tussen jou en Sam. Is dat moeilijk voor jullie echte partners?

“Het is nog niet echt moeilijk geweest, omdat Sam en ik zulke goede vrienden zijn. Mijn man [Tony McGill] kent hem al sinds we begonnen met daten. Ik probeer niet al te veel naar fantasieën van fans te luisteren, maar soms wordt het wat gemeen. Je wordt dan wordt dan wel wat beschermend tegenover de mensen die geen deel uitmaken van je werk.”

“Ik weet ook niet of ik er echt romantischer van ben geworden. Als je deze grote emoties moet oproepen in je acteerwerk, dan wil je dat ook in werkelijkheid meer ervaren. Ik voel mij erg gelukkig dat ik door deze televisieshow de liefde van mijn leven heb leren kennen. Dus misschien heeft Outlander mij wel wat meer romantisch gemaakt. Ik wil gewoon gelukkig zijn in mijn leven. En gelukkig heb ik een baan waarvan ik houd. En dan voel ik mij ook nog gelukkig dat ik iemand heb kunnen vinden die mij erg gelukkig maakt. En als ik die twee dingen kan blijven combineren, dan komt het wel goed.”Hoe is het voor jou om nu oma te spelen?

“Om op deze leeftijd oma te spelen is heel erg leuk, omdat het allemaal acteren is. Ik mag de kinderen teruggeven aan de andere acteurs, en dat is fantastisch,” lacht Caitriona. “Er waren wel wat schattige kinderen. Maar ze begrijpen niet waarom je hetzelfde steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw moet doen.”


Je bent nu ook een producent van de televisieserie. Hoe vind je het om zowel voor als achter de camera te werken?

“We werden pas tot producent benoemd toen we al ver in het productieproces gevorderd waren. De eerste paar scripts waren al geschreven. Maar het was voor mij heel belangrijk om te kijken waar ik dit seizoen nog wat voordelen vandaan kan halen. Vooral tegen het eind waar Claire een hele sterke verhaallijn heeft, was het fantastisch om een integraal onderdeel van deze afleveringen te kunnen zijn.”

“Je hebt wel twee verschillende rollen. Als acteur dingen beschouwen is op een bepaalde manier heel kortzichtig. Als producent moet je overzicht hebben en begrijpen dat bepaalde dingen zijn gedaan vanwege het budget, de locatie of de beschikbare tijd. Ik heb mijn horizon als producer dus kunnen verbreden.”

“Voor mij was het ook een manier om mijn tank weer even te vullen. Je kunt niet altijd in de ‘geef-modus’ staan. Je loopt dan een beetje het risico de werkelijkheid te verliezen en enkel bezig te zijn met verhalen vertellen. Dat gebeurt ook als je constant op de set staat, je verliest de grip met de realiteit. Het is dan belangrijk een balans te vinden en even een pauze in te lassen.”
Welke herinnering heb je nog aan de opnames van voor de show werd uitgezonden?

“Oh, wauw. Ik kan me in het specifiek nog één foto herinneren. Het is een foto van mij, Tobias Menzies, Sam Heughan, Graham McTavish en Lotte Verbeek. We hadden allemaal iets van, wat zal er gaan gebeuren? Dit is gek. Het was heel spannend, omdat we niet wisten hoe erop gereageerd zou worden.”

“De show zou bijna worden uitgezonden. We waren helemaal weggestopt in Schotland tijdens de opnames. We hadden zelf tot dan toe slechts één aflevering gezien. Daarvoor woonde ik ongeveer vier jaar in Los Angeles en had ik misschien drie of vier verschillende rollen gehad. En in twee daarvan had ik niet eens tekst. Ik droomde altijd dat ik mijzelf financieel zou kunnen redden met acteren. Het is heel vreemd om daar nu naar terug te kijken.”


Hoeveel seizoenen ga je nog doen?

“We hebben een contract voor nog een paar seizoenen. Het is daarbij voor Sam en mij wel belangrijk dat de kwaliteit hoog blijft, dat we nog worden uitgedaagd. We nemen soms wat risico’s, zelfs visueel of met de sfeer van een aflevering. Ik ben heel benieuwd om het te zien. Ik heb de afleveringen nog niet gezien en ik hoop dat de risico’s ook daadwerkelijk wat opleveren. Maar het is heel leuk om na vijf seizoenen nog iets nieuws, spannends en meer uitdagend te mogen doen. Als dat volgend seizoen nog steeds kan, dan ben ik blij.”


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

4
1
  


B.M Goenee@ gmail.com
Datum: 2020-08-18 10:24:01
I agree with the main actors that bullying is part of something at the school yard. I am from Holland, my working field was education. I admire the main actors who worked several years in the show which so much dedication and passion. No matter who or what they are in their private life. Dedication and Passion is something you cannot cherish enough.
And if you do not like the show, you can always get another show to pick your hatred on.