Blood of My Blood: David Berry vertelt over John’s speciale band met Jamie

Datum: 2018-12-16 12:31:30
2
0
  

In de nieuwste aflevering van Outlander, Blood of My Blood, zagen we hoe een ander favoriet personage zijn terugkeer maakte in de serie: Lord John Grey (David Berry). En hoewel Jamie blij was zijn oude vriend weer te zien, was Claire (en Murtagh niet te vergeten) niet erg enthousiast om de oud-commandant van Ardsmuir Prison in huis te hebben.

Zaken werden nog gecompliceerder toen bleek dat John de mazelen had, en Jamie gedwongen werd zijn zoon William mee te nemen in quarantaine. Claire bleef achter met de man van wie ze wist verliefd te zijn op haar man. Tijdens het verzorgen kregen Claire en John de mogelijkheid openhartig met elkaar het gesprek aan te gaan over hun relatie met Jamie en hoe beiden jaloers zijn op bepaalde gedeelten uit het leven van de ander. De mazelen hadden John bijna het leven gekost, maar het heeft hem en Claire ook geholpen elkaar beter te begrijpen.

Aan het eind van de aflevering zagen we John samen met Willie de horizon tegemoet gaan, terwijl Jamie en Claire hun leven weer proberen op te pakken in Fraser’s Ridge. TV Guide en TV Insider spraken met David Berry over John’s relatie met de familie Fraser en de toekomst.

De laatste keer dat we Lord John zagen was in Jamaica. Wat heb je zelf ingevuld over het leven van je personage?

“Dat wordt eigenlijk wel duidelijk uit het script, dus ik hoefde zelf niet veel in te vullen. Lord John is met Isobel in Jamaica en op de terugreis komt zij tragisch genoeg te overlijden. Lord John probeert een vader te zijn voor William, terwijl hij een groot schuldgevoel heeft over het leven dat hij met Isobel had en de gevoelens die hij voor Jamie heeft. Hij is nu teruggekomen naar de koloniën, omdat de familie van Isobel daar een plantage heeft. En ik denk dat het wel zo eerlijk is om te zeggen dat hij nog veel voor Jamie voelt en hij de kans neemt om dicht bij hem te kunnen zijn.”


Denk je dat Lord John een goede vader is voor William?

“Ik denk het wel. Hij wil niets dan het beste voor Willie. Het enige moment dat ik daarover twijfelde, was als hij Willie alleen laat bij de beek en hij bloedzuigers op zijn been heeft. Als ouder dacht ik dat je een kind nooit zo alleen bij een beek kunt laten!”

“Maar op een meer serieuze toon, ik denk niet dat John’s intenties om naar Jamie te gaan allemaal egoïstisch waren. Ik geloof echt dat hij naar Fraser’s Ridge is gekomen zodat Jamie zijn zoon Willie kon zien en een relatie kon opbouwen. Lord John wil zijn zoon delen. Hij geeft heel veel om hem en zou nooit zomaar onthullen dat Jamie zijn echte vader is. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor Willie.”


Wat was precies de reden voor John’s bezoek aan de Frasers? Hij geeft toe nog gevoelens voor Jamie te hebben, maar heeft hij dan ook nog de hoop op een meer fysieke relatie met Jamie?

“Oh, nee, helemaal niet. Lord John komt met de verwachting dat Jamie een relatie met hem heeft, maar absoluut niet fysiek. Hij heeft gevoelens voor hem, en hij wil Jamie wel zien, en dat is tevens een motivatie voor hem om daar te zijn. Maar ik denk dat zijn gevoelens dieper gaan dan dat. Hij wil Jamie de kans geven om zijn zoon even te zien en andersom, hoewel hij natuurlijk niet weet dat Jamie zijn echte vader is.”


Was John niet bang dat Jamie nu meer betrokken zou willen zijn in het leven van Willie?

“Dat denk ik niet. Hij is alleen bang dat William erachter komt dat Jamie zijn echte vader is en de gevolgen daarvan voor een kind. En wat zou John dan zeggen? Wat als hij de waarheid achterhaalt? Maar ik denk dat Lord John meer op de lange termijn denkt. Op een gegeven moment zal hij William misschien vertellen wie zijn echte vader is. Ik denk dat hij hier stiekem op hoopt, dat William en Jamie een relatie met elkaar krijgen als vader en zoon.”

John werd in het tweede seizoen van Outlander geïntroduceerd als een jonge Britse soldaat die door Jamie en zijn mede-Highlanders gevangen werd genomen. In het derde seizoen kruisten hun paden opnieuw, toen Lord John gouverneur werd van Ardsmuir Prison waar Jamie gevangen zat. Het was hier dat Lord John en Jamie een band opbouwden, die versterkt werd tijdens Jamie’s verblijf in Helwater.

Na een nacht met de dochter des huizes, Geneva, wordt Jamie vader van Willie. Helaas overlijdt Geneva al snel na de bevalling, waarna de voogdij van William wordt overgedragen aan zijn tante Isobel. Lord John gaat akkoord met een huwelijk om Willie op te voeden als zijn eigen zoon, iets waarvoor Jamie hem altijd dankbaar zal zijn. Zo dankbaar zelfs dat Jamie zijn eigen lichaam als betaling aanbiedt, maar John wijst dit aanbod af. Hiervoor heeft hij te veel respect voor zijn vriend.”


Wat is het dat de relatie tussen John en Jamie zo bijzonder maakt, dat het zelfs tot een beetje jaloezie bij Claire leidt?

“Het is een heel bijzondere vriendschap. Ik denk dat deze mannen precies weten wat het is, maar John gaat hier niet naar handelen. En Jamie heeft zeker niet de intentie hier naar te handelen. Maar de relatie gaat verder dan romantische gevoelens. Jamie heeft met hem een speciale band in het leven, maar lang niet zo belangrijk als zijn relatie met Claire. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat het conflicten voor hem veroorzaakt, met Claire, de regulators en zijn eigen mensen. Hij is bevriend met een Red Coat en ik denk dat die vriendschap echt heel ver gaat.”Hoe was het om samen met Caitriona Balfe de scènes in Fraser’s Ridge te doen?

“Het is voor mij echt heel leuk om scènes samen met Caitriona te doen. Lord John en Claire spelen eigenlijk een potje schaak, ze zijn elkaar echt aan het uitproberen. Langzaam laten ze steeds een beetje van elkaar zien en proberen ze de bovenhand te voeren. Maar zoals John ontdekt is Claire een geduchte speler. Ze ziet direct door zijn masker heen, hij kan geen spelletjes met haar spelen. Ze zegt eigenlijk heel direct tegen hem, ‘Je bent hier alleen om Jamie te zien.’ En dat is heel confronterend voor hem.”


Waarom vertelde John over Jamie’s aanbod? Wilde hij Claire pijn doen en gebruikte hij zijn bijna doodervaring als excuus?

“Nee, dat denk ik niet. Natuurlijk, hij is jaloers op Claire maar ik denk niet dat hij haar opzettelijk pijn zou willen doen. Ik denk dat hij in een verhoogde emotionele staat is, hij gaat bijna dood. En dan komt het er gewoon uit. Hij biedt ook direct zijn verontschuldigingen aan.”


John en Claire bereiken aan het eind van de aflevering een soort wederzijds respect. Denk je dat dit ook mogelijk was geweest als Claire niet voor hem had hoeven zorgen en zijn leven ervan afhing?

“Ik denk dat het goed is dat ze samen dit trauma delen, het is een intense ervaring waar ze beiden doorheen gaan. John staat op het randje van de dood en Claire brengt hem weer tot leven. En John wil op dat moment opbiechten, wat een heel ongewoon moment voor hem is. Waar ze samen doorheen gaan is een soort opbouw naar de intimiteit aan het eind van de aflevering, naar wederzijds respect. Claire eindigt uiteindelijk hun gesprek door te zeggen dat ook John geluk in zijn leven verdient, en dat is iets waar John altijd naar verlangd heeft.”


Wat betekent het voor John om de zoon van Jamie op te kunnen voeden? Kan dit zijn verlangen naar Jamie een beetje stillen?

“Hij weet dat hij een deel van Jamie heeft, en hij weet dat Jamie hem hiermee het totale vertrouwen geeft. John mag Jamie’s zoon opvoeden, één van de meest dierbare dingen in zijn leven. Er kan geen groter blijk van vertrouwen en vriendschap zijn. Dus ik denk dat John hier erg dankbaar voor is, het betekent veel voor hun vriendschap.”


Hoe zal de relatie tussen John en de familie Fraser er in de toekomst uitzien? We weten dat hij in verschillende boeken nog weer terugkomt.

“Lord John is eigenlijk de perfecte beste vriend, behalve dan dat hij gevoelens heeft voor Jamie. En dat is oké, want hij kan er mee om gaan. Hij is er wanneer je hem nodig hebt. Hij zal ook opduiken wanneer je hem nodig hebt, zoals eerder ook is gebeurd. Als het allemaal heel slecht gaat, is hij de beste vriend van de familie Fraser. Dus dat zal ook in de toekomst zo blijven.”

Bron foto’s: FarFarAway & Starz
Reacties

2
0