Blik samen met de cast van Outlander terug naar seizoen 5

Datum: 2020-06-24 16:14:22
1
0
  

Droughtlander is begonnen, dus hoe kunnen we deze tijd beter besteden dan door samen met cast en crew terug te krijgen naar een behoorlijk vol seizoen? In het vijfde seizoen, gebaseerd op de boeken van Diana Gabaldon, zagen we namelijk hoe de familie Fraser weer heel wat dilemma’s en problemen hun kant op geslingerd kreeg. Jamie en Claire proberen hun leven in koloniaal Amerika zo goed als het kan te beschermen tegen nieuwe dreigingen als slangen, bizons, Redcoats, de familie Brown en andere vreemde figuren die het landschap van North Carolina bevolken. Terwijl Claire haar moderne kennis van de geneeskunde daarbij probeert in te zetten, doen Brianna en Roger juist hard hun best om zich zo goed mogelijk aan te passen aan een leven in de 18e-eeuw. En dan valt het niet mee om ook nog eens een zoon op te voeden onder de constante dreiging van Stephen Bonnet.

Met onder andere een ophanging, oorlog, afscheid van een favoriet personage, slangenbeet en verkrachting was dit opnieuw een behoorlijk heftig seizoen te noemen. Maar gelukkig waren er tegelijkertijd ook een heleboel gelukkige en liefdevolle momenten om van te genieten. Denk bijvoorbeeld terug aan de bruiloft van Brianna en Roger, de stomende raamscène tussen Jamie en Claire in Fraser’s Ridge en de komst van Adso. Hoe kijken de castleden zelf terug naar dit vijfde seizoen en de reis die hun personages hebben afgelegd?Sophie Skelton als Brianna MacKenzie

“Het was de Brianna die ik echt graag wilde spelen,” vertelt Sophie Skelton in een interview met Goldderby. “Ik had echt fantastisch materiaal om mee te spelen dit seizoen. Op dit moment leef en adem ik niets anders dan Outlander. Ik denk dat Brianna voor het publiek een heel moeilijk personage is om te begrijpen, maar dit seizoen krijgen we eindelijk meer van haar te zien. In het tweede seizoen zagen we Brianna als jong meisje voordat haar vader Frank kwam te overlijden en in dit vijfde seizoen leren we Brianna echt kennen als volwassen vrouw.”

“Het was echt een leuk en lang seizoen, maar ik heb daarbij wel het voorrecht dat ik met zoveel andere acteurs samen mag werken,” gaat Skelton verder. “Met iedereen heeft Brianna wel een complexe relatie, dus dat kan echt een uitdaging zijn.” Met name de relatie tussen Brianna en Roger biedt volgens Skelton een interessant alternatief voor de passionele relatie tussen Jamie en Claire.

Zo vertelt de actrice dat Brianna’s relatie met Roger meer de werkelijkheid weergeeft, waarin niet alles goed gaat en ze ook naar elkaar kunnen uithalen. “Dit seizoen hebben ze wel de mogelijkheid gevonden om samen sterker uit deze discussies te komen dan dat ze opnieuw verder uit elkaar komen te staan, zoals voorgaande seizoenen het geval was.” Op de set voelt haar relatie met Richard Rankin meer als die van broer en zus, die ook wel eens goed bij elkaar op de zenuwen kunnen werken. Iets dat je volgens Skelton op het beeld wel eens terug kunt zien.
Ook de relatie tussen Brianna en Claire is volgens de actrice dit seizoen verder gegroeid. “Claire was veel aan het werk, terwijl Frank met name verantwoordelijk was voor de opvoeding van Brianna. En dan is de relatie tussen een tiener en haar moeder sowieso vaak erg complex. Ze begrepen elkaar niet goed terwijl ze eigenlijk heel veel op elkaar lijken. Maar hoe meer tijd ze samen besteden, hoe beter ze elkaar leren kennen. Ze hebben meer respect voor elkaar gekregen, wat er toe leidt dat Brianna soms zelfs de rol van moeder overneemt door voor Claire te zorgen. Vooral aan het eind van het seizoen weet Brianna precies wat er in Claire omgaat. Brianna is dan de juiste persoon om er voor haar te zijn.” Zo gaat Sophie Skelton verder:

Hetzelfde geldt voor de relatie tussen Brianna en Jamie. Toen ze elkaar vorig seizoen leerden kennen, waren ze nog vreemden voor elkaar. Iedereen zou graag willen dat ze het direct goed met elkaar kunnen vinden, maar dat is niet logisch. Ze zijn vreemden van elkaar en moeten elkaar eerst echt nog goed leren kennen. En ook nu hebben zij meer respect voor elkaar en die ontwikkeling is heel erg mooi om te zien.

En dan is er natuurlijk nog de constante dreiging van Stephen Bonnet, iets waar Brianna eigenlijk het hele vijfde seizoen mee te maken krijgt. “Ze krijgt heel veel haar kant op gegooid, maar het is heel leuk om daarmee te kunnen spelen,” vertelt Skelton.

“We volgen haar verhaal van A tot Z en het is mooi om te zien dat ze uiteindelijk wraak kan nemen op Stephen Bonnet. Er is niet één manier om iets te verwerken en ergens mee om te gaan, Brianna maakt ook fouten. Ze probeert het misbruik zo goed mogelijk te verwerken en achter zich te laten, totdat ze er op haar bruiloft achterkomt dat Bonnet nog in leven is. En dat blijft haar het hele seizoen eigenlijk achtervolgen. Het gaat niet alleen maar om zichzelf, maar ook om het beschermen van haar zoon en haar familie.”

Zelf kijkt Sophie Skelton in ieder geval heel erg uit naar het zesde seizoen van Outlander. “Je bent toch acht maanden lang samen aan het draaien, en soms in barre omstandigheden van harde regen, kou en gigantische rokken. Maar ik ben heel benieuwd om te zien wat er met Brianna in het zesde seizoen gaat gebeuren. Ze heeft zichzelf meer gevonden en hoeveel ze heel veel heeft meegemaakt, is ze nu een volwassen vrouw. Dus ik heb heel veel zin om weer terug aan het werk te gaan. Het zou toch gaaf zijn als Brianna onderdeel kan uitmaken van de Amerikaanse Revolutie en Frank hierover in de toekomst heeft gelezen? Je weet maar nooit…”Richard Rankin als Roger MacKenzie

Maar Brianna is absoluut niet de enige die het dit seizoen moeilijk heeft. Na in elkaar te zijn geslagen door zijn schoonvader en te zijn verkocht aan de Mohawk, krijgt Roger ook dit seizoen weer een hoop te verduren. “Er waren dit seizoen weer een hoop belangrijke momenten die hem als man hebben veranderd,” vertelt de acteur in een interview van Starz. “Sinds hij is opgehangen, is hij niet meer de man die hij was. Hij is veranderd door het geweld, het trauma, de tijd, de maatschappij en alles wat hem en Brianna is overkomen. In sommige opzichten is hij daardoor iets killer geworden denk ik.”

Zo tellen al deze verschrikkingen volgens de acteur op naar het moment dat Roger in de seizoensfinale voor het eerst een man van het leven berooft. “Zonder al die ellende was hij nooit op dat punt beland. Roger zegt dat hij alles zal doen om zijn familie te beschermen en dat bewijst hij.” Als hij vervolgens het leven neemt van één van de mannen die Claire gevangen houdt, is dat wel een heleboel om te verwerken. “Het personage ondergaat echt een hele revolutie gedurende dit seizoen. Het doden van iemand gaat tegen alles in waar hij voor staat. Hij doet dit ook niet gemakkelijk, maar hij doet het uit noodzaak. Hij denkt aan niets anders dan Claire terughalen, zijn familie in veiligheid brengen.”

Want waar de nadruk voor Roger in eerste instantie ligt op de missie om Brianna zijn vrouw te maken, ligt die vervolgens op het naar huis gaan om in veiligheid verder te kunnen leven. “Maar deze missies worden gedurende het seizoen steeds minder belangrijk,” gaat Rankin verder.

Dat had hij zich niet helemaal gerealiseerd, maar hij behoort steeds meer thuis op Fraser’s Ridge. Hij is een gerespecteerd lid van de familie geworden, waarbij hij vooral steeds meer respect krijgt voor Jamie -ondanks al hun verschillen. En van Claire heeft hij altijd al gehouden. Hij is verliefd geworden op het idee van deze familie en deze groep mensen.

Maar soms als je ergens gelukkig mee bent, houdt je je alsnog vast aan een bepaald idee dat eigenlijk niet belangrijk meer is. Hij houdt zich vast aan de gedachte om naar huis te gaan, zonder dat hij door heeft dat zijn idee van thuis is veranderd.Volgens de acteur heeft dit er vooral mee te maken dat Roger een man is van de logica. Als professor van de Universiteit zal hij eerder naar zijn verstand dan naar zijn hart luisteren. Het idee van naar huis gaan, komt voort uit het idee om zijn familie in veiligheid te kunnen houden. Met de komende Amerikaanse Revolutie zegt ook Claire dat het verstandiger is voor Brianna en Roger om terug naar de 20e-eeuw te gaan. Maar zijn familie bevindt zich in de 18e-eeuw, een reden waarom het tijdreizen dan wellicht uiteindelijk ook mislukt is. “Roger realiseert zich uiteindelijk dat hij heel erg gelukkig is. Dit is waar hij thuishoort.”

De man die bij Claire en Brianna in Boston voor de deur stond om hen een vrolijke Kerst te wensen is volgens Rankin inmiddels helemaal verdwenen. “Ik zie wat Roger Wakefield uit noodzaak heeft moeten worden, en ze zijn uitgegroeid tot twee totaal verschillende mensen. Ik weet niet eens zeker of ze het in het echte leven goed met elkaar zouden kunnen vinden. Wat als je de oude en nieuwe Roger met elkaar in een kamer zou zetten? Wat zou er dan gebeuren? Waar zouden ze het over hebben?” Een zeer interessante vraag…Sam Heughan als Jamie Fraser

Als Heughan terugkijkt naar het hele seizoen is hij het meest trots op de verhaallijn tussen Jamie en Murtagh. “Het gaf mij en het personage zoveel dramatische beslissingen om te maken,” vertelt de Schotse acteur in een interview met Elle. “Denk bijvoorbeeld aan het symbool om de Redcoat aan te moeten trekken en in de strijd tegenover Murtagh te staan.”

Maar ook de seizoensfinale heeft veel indruk op Heughan achtergelaten. “Het was cool om hem terug te zien keren als een soort Red Jamie, de meedogenloze man die Claire tegen alles en iedereen beschermt. Als hij Claire moet beschermen, gaat het niet meer om gedachten. Het is pure woede, of koelbloedige boosheid.” Vooral als Jamie ziet in welke staat Claire zich bevind na ontvoerd te zijn door Lionel Brown kruipt Jamie in zijn oerinstinct om zijn vrouw te beschermen. “Het was een intens proces,” gaat Heughan verder.

We wisten dat dit heel krachtig moest zijn en we wilden het heel graag goed doen, maar dan is er de discussie op welke manier dat dan precies moet. Caitriona mag heel erg trots op zichzelf zijn. Het trauma waar Jamie in het eerste seizoen doorheen gaat, was heel erg grafisch. We wisten dat je dit tegenwoordig niet meer kunt doen. Maar we wilden het ook niet te licht laten overkomen of te comfortabel maken.

En hoewel de familie Fraser niet bepaald ongeschonden uit dit seizoen komt, is Heughan wel erg tevreden over het einde. “De familie is samen, maar ze zijn erg gebroken en moeten allemaal herstellen. Zovelen van hen lijden onder wat hen dit seizoen is gebeurd. Maar ze zijn samen, en samen zijn ze sterk.”

Wat we dan precies van volgend seizoen kunnen verwachten, is voor de acteur nog niet helemaal duidelijk. “Ik moet echt eerlijk zijn en zeggen dat ik niet weet wat je voor het zesde seizoen kunt verwachten. Ik ben nu halverwege het boek, dus ik kom er wel. En ik heb al een paar afleveringen gelezen. Ik kijk er naar uit om het verhaal verder met de schrijvers en andere producenten te bespreken en te zien waar het ons leidt. We hebben in ieder geval grote plannen. Er komt een oorlog, zoveel is in ieder geval duidelijk. En ik denk dat we het altijd goed hebben gedaan met actie in de serie. Het is naar mijn mening één van de sterke punten van de televisieserie. Het is leuk dat we een beetje van alles krijgen.”
Caitriona Balfe als Claire Fraser

Naast alle ellende die Brianna, Roger en Jamie hebben meegemaakt, is ook Claire geen vreemde voor brutaliteit en geweld. In één van de eerste scènes die we van Claire zien, is ze een standvastige vrouw die het gewonde been van een soldaat in de Tweede Wereldoorlog probeert te verzorgen. En sinds haar reis door de tijd naar het 18e-eeuwse Schotland is haar leven er niet veel makkelijker op geworden. Haar hele leven lijkt gevuld met trauma’s, van het verliezen van een kind tot fysiek en emotioneel geweld door een scala aan schurken.

“Het is een moeilijke lijn die we af en toe moeten bewandelen,” vertelt Caitriona Balfe in een interview met Harpers Bazaar. “Natuurlijk proberen we zo dicht mogelijk bij het verhaal van Diana Gabaldon te blijven, en verkrachting is een onderwerp dat vaak terugkomt in de boeken. Maar uiteindelijk krijgt één op de vier vrouwen in hun leven op een manier te maken met seksueel geweld, en dat is gewoonweg een verschrikkelijk aantal.” Het is dan ook met name de seizoensfinale die veel indruk heeft achtergelaten op de actrice:

We hebben verschillende versies uitgeprobeerd om het juist te maken. We wilden de verkrachting vanuit Claire’s perspectief vertellen, zonder te veel details te geven of te veel in te gaan op haar aanvallers. We wilden duidelijk maken dat Claire in een soort dissociatieve staat terecht komt, waarbij ze zichzelf plaatst tussen haar geliefden in de jaren ’60. Het is een beschermingsmechanisme dat ze gebruikt. We weten allemaal dat er iets verschrikkelijks gebeurt met Claire, en dit is voor haar een veilige plek in haar gedachten om naar toe te gaan.

Na de gebeurtenissen in de seizoensfinale is Claire een gebroken vrouw, terwijl ze zo vaak juist heeft bewezen sterk te zijn. “Er was een periode nadat Frank was overleden, dat Claire zichzelf kon zijn als vrouw,” gaat Balfe verder. “Ze was in controle over haar eigen leven als moderne vrouw. Ze had een goede opleiding met een goede baan en stond krachtig in het leven.” Maar ook deze vrouw heeft momenten dat ze het simpelweg niet meer trekt, al heeft ze het daar zelf heel erg moeilijk mee.

Eén van de personages waar Claire dit seizoen in ieder geval steun aan heeft, is Marsali Fraser, die dit seizoen steeds meer als een dochter naar haar toe is gegroeid. In Marsali zag Claire de perfecte doktersassistent en leerling om haar moderne kennis van de geneeskunde op over te dragen. “Het is meer dan een carrière,” vertelt Balfe. “Het is een passie en een roeping en ik vind het echt heel fijn dat we haar dit seizoen veel meer hebben mogen zien doen. Dat heb ik vorig seizoen echt gemist.”

Waar we eerder nog een strijd zagen ontstaan tussen Marsali en Claire door hun relatie met Laoghaire, is deze verhouding dit seizoen veranderd naar die van moeder-en-dochter. En ook Marsali doet alles om haar familie te beschermen. Het is namelijk onder haar toedoen dat Lionel Brown uiteindelijk zijn lot tegemoet gaat.

“Ze gaat niet staan wachten op iemand die haar komt helpen,” vertelt actrice Lauren Lyle. Want waar Claire een eed heeft gezworen om anderen geen pijn te doen, heeft Marsali deze eed niet afgelegd. “Ik denk dat het duidelijk is dat Marsali hier haar verantwoordelijkheid neemt en doet wat ze kan. Ze laat zien hoe sterk ze is. Ze vermoordt iemand niet uit wraak. Ze vindt het belangrijk om iedereen te beschermen en kijkt naar het grotere plaatje.”Voor een volgend seizoen ziet Caitriona Balfe het in ieder geval positief in. Dit duistere hoofdstuk uit het leven van Claire zou de basis vormen voor een interessante nieuwe verhaallijn, vooral aangezien Claire en Jamie nu beiden overlevers zijn van seksueel geweld.

Ik weet niet of je het echt als iets optimistisch kunt zien, maar het is zeker handig dat Jamie kan begrijpen hoe Claire zich voelt, aangezien hij het zelf ook heeft meegemaakt. Claire wordt altijd als een sterke vrouw gezien, maar dat is soms echt een valkuil. Zoiets kan met iedereen gebeuren en hoe sterk je bent heeft niets te maken met hoe je over iets heen komt. Een persoon kan zich niet door elke situatie heen vechten. Haar trauma zal dan ook verschillende afleveringen nog als thema terugkeren.

Teruggaan naar haar eigen tijd is volgens Balfe in ieder geval geen optie. “Dit is nu het thuis voor Claire. En ik denk dat iedereen zich thuis veilig voelt. Zelfs als mensen dat gevoel van je af proberen te pakken, bouw je dat zelf langzaam weer op. Het is het enige dat ons ergens verbindt. Het zal misschien even duren, maar met haar familie om zich heen zal Claire weer herstellen.


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

1
0