15 locaties uit Outlander om te bezoeken in Schotland

Datum: 2018-02-02 10:56:18
20
5
  

Met verhaallijnen vol passie, geweld en tijd-reizen tegen de achtergrond van het prachtige Schotland, is het geen wonder dat Outlander de harten van vele heeft gestolen. Hoewel het helaas niet mogelijk is terug in de tijd te reizen en de personages uit de 18e-eeuw te ontmoeten, is het wel gemakkelijk die plaatsen te ontdekken die in de boekenreeks en televisieserie een belangrijke rol spelen. Ontdek mysterieuze kastelen, ga de geschiedenis achterna en beleef je eigen Outlander avontuur! Tijdreizen is niet noodzakelijk.


1. Glencoe/Kinloch Rannoch – Craigh na Dun


Het Outlander avontuur kunnen we natuurlijk beginnen bij de start, Kinloch Rannoch. Je kunt de locatie ook wel herkennen in de opening credits van de serie, met de bergen, rivier en watervallen die het landschap herbergt. Dit is ook het gebied van Craigh na Dun, wat helaas een fictieve plaats is. Kinloch Rannoch is het landschap waar Claire en Frank door heen rijden tijdens hun tweede huwelijksreis en Claire uiteindelijk terecht komt in de 18e-eeuw.

“Ik heb een zwak voor deze magische plek,” vertelt uitvoerend producent Maril Davis. “Het is echt een plek waar je vier seizoenen op een dag kunt beleven, zoals gebruikelijk is voor Schotland. Terwijl we hier aan het draaien waren voor het tweede seizoen hadden we blauwe luchten, regen, sneeuw en harde windvlagen, allemaal binnen een uur!”


2. Falkland – Inverness


Dit plein kun je wellicht herkennen uit de allereerste aflevering Sassenach als het Inverness in de jaren ’40. Hoewel Inverness een bestaande stad in Schotland is, werd voor de opnames uitgeweken naar Falkland door de historische gebouwen die nog steeds in dit dorp staan. Net als Claire en Frank kun je in het pension aan dit plein verblijven -genaamd the Covenanter Hotel- vanwaar je uitkijkt op de fontein. Misschien zie je net als Frank ook de geest van Jamie verschijnen met Halloween.

Falkland zelf is het meest bekend om Falkland Palce, een koninklijk paleis. Deze koninklijke woning was ooit het buitenverblijf van de Stewart koningen en koninginnen als ze gingen jagen op herten en wilde zwijnen in de bossen van Fife. Het paleis werd gebouwd tussen 1501 en 1541 door James IV en James V.


3. Doune Castle – Castle LeochWat je als echte fan van Outlander vervolgens natuurlijk niet kunt missen is Doune Castle, het kasteel dat in de serie dienst doet als Castle Leoch. Dit 14e-eeuwse kasteel, slechts een paar kilometer Noordelijk van Glasgow, is het fictieve huis van Colum MacKenzie en zijn clan in Outlander. Doune Castle is het best bewaarde kasteel in Europa, waardoor het voor de producenten redelijk gemakkelijk was om hier een set op te bouwen van een vestiging zoals deze er in de 18e-eeuw uit zou hebben gezien. Opvallend is bijvoorbeeld dat Claire en Frank dit kasteel in de jaren ’40 bezoeken, waar het kasteel eruit ziet als een ruïne. Juist dit beeld is met de computer samengesteld.

Het kasteel, dat ooit een koninklijke residentie was, zit nog steeds boordevol charme. Maak een rondleiding door het kasteel en ontdek hoe ooit grote banketten werden bereid in de keuken. Bewonder ook de goed bewaard gebleven great hall, waar Colum en Dougal MacKenzie in Outlander heel wat gasten in ontvangst hebben mogen nemen. Als je de gigantische hal in loopt hoor je op de achtergrond de doeldelzakken al muziek maken en voel je je direct onderdeel van de clan.

Doune Castle kun je daarbij niet alleen herkennen uit Outlander. Een groot deel van Monty Python and the Holy Grail werd hier gedraaid en ook Game of Thrones heeft dit kasteel voor de pilotaflevering gebruikt. Daarbij deed het kasteel dienst als het bekende Winterfell, de thuisplaats van de familie Stark.


4. Culross – CranesmuirHet pittoreske stadje Culross in Fife werd voor Outlander getransformeerd tot het fictieve dorp Cranesmuir, de thuishaven van Geillis Duncan en haar man Arthur. Een wandeling over de charmante geplaveide straatjes van de stad brengt je direct een stapje dichter bij de 18e-eeuw. De huisjes zijn nog goed bewaard gebleven, zo ook het Town House, waar heksen daadwerkelijk werden berecht en gevangen werden genomen in afwachting tot hun executie. Het plein is herkenbaar uit de aflevering The Way Out waarin Claire en Jamie een jongen van de schandpaal bevrijden.

Achter het indrukwekkende Culross Palace ligt de prachtige kruidentuin waar we Claire en Geillis verschillende keren kruiden zien plukken. Het is aangeplant met velden, kruiden en groenten uit die periode en is een hoogtepunt voor elke Outlander fan.


5. Blackness Castle – Fort William


Dit 15e-eeuwse kasteel, dat als een schip aan de kust lijkt te liggen, is in het eerste seizoen de thuishaven van Black Jack Randall. Het fort werd gebruikt als setting voor het hoofdkwartier van de Redcoats en komt ook voor in de hartverscheurende scènes van Jamie’s gevangenschap en lijfstraf. Het kasteel werd in de 15e-eeuw gebouwd door één van Schotlands machtigste families, de Chrichtons, en werd vanaf de 16e-eeuw gebruikt als wapenopslag.


6. Highland Folk Museum – MacKenzie dorp


Dit prachtige en gedetailleerde museum biedt exacte replica’s van huizen uit de Highlands, de perfecte locatie voor Outlander. De replica’s van 18e-eeuwse met turf bedekte crofts speelden een rol bij verschillende authentieke scènes. Zo is het dorp op de achtergrond te zien in de scène waar Claire, Jamie en zijn clan-genoten beschutting zoeken in de eerste aflevering, en later wanneer Dougal de huur ophaalt.

Het museum brengt de historische leef- en werkomstandigheden tot leven van de mensen in de Highlands. Leer hoe de Schotten leefden, hoe ze hun huizen bouwden, zich kleedden en meer…


7. Midhope Castle – Lallybroch


Ook wel bekend als Broch Tuarach doet dit 15e-eeuwse kasteel in de serie dienst als Jamie’s huis, Lallybroch. Hoewel het kasteel er van buitenaf nog redelijk intact uitziet, is het interieur helemaal verdwenen. Deze scènes met de familie Murray zijn dan ook in de studio opgenomen. Om dit kasteel te kunnen bezoeken, heb je een speciale pas nodig vanuit Hopetoun Estate, dit om de stroom van vele fans iets te kunnen beperken.


8. Glencorse Old Kirk


Het charmante Glencorse Old Kirk, nabij Edinburgh en aan de voet van de heuvels van de pittoreske Pentland Hilss, is de plaats waar Claire en Jamie elkaar het jawoord geven. Met zijn weelderige parkland, meer en schitterende tuin, is het een prachtige en sfeervolle locatie, misschien wel één van de meest romantische huwelijkslocaties die men zich als Outlander fan kan voorstellen. Het is dan ook nog steeds een erg gewilde plek als trouwlocatie.


9. Hopetoun House – Duke of Sandringham


Net buiten het gebied van Edinburgh staat Hopetoun House, ofwel de villa van de Duke of Sandringham. De grootte van het huis zal je bij een bezoek misschien verrassen, aangezien een deel van de zijvleugels digitaal werd verwijderd voor de televisieserie. De echte eigenaar van het huis is Adrian, Markies van Linlithgow. In de zomer is het huis open voor publiek, waar je de vertrekken uit de serie zult herkennen uit bijvoorbeeld de aflevering By the Prickings of My Thumbs.

Het huis is één van de fijnste staaltjes in Schotland van het werk van Schotse architecten Sir William Bruch en William Adam; tijdens een bezoek aan de locatie kun je nog steeds veel van het oorspronkelijke 18e-eeuwse meubilair en wandbekleding bewonderen.


10. Linlithgow Palace – Wentworth Prison


De entree en gangen van dit geruïneerde paleis zijn tijdens de opnames gebruikt als Wentworth Prison, de plek waar Jamie aan het eind van het eerste en begin derde seizoen gevangen wordt genomen en werd gemarteld. De echte plek ziet er gelukkig heel wat vrediger uit dan in de serie.

De statige ruïnes van Litlithgow Palace, ooit een favoriete koninklijke residentie van de Stewart koningen en koninginnen, is tevens de geboorteplaats van Mary Queen of Scots. Nog steeds wanneer je door de poorten de binnenplaats wandelt, voel je het ontzag voor de plek die ooit een groot paleis moet zijn geweest.


11. Abedour Castle – Abbey of Ste. Anne de Beaupré


Als je in de ban bent van de mystieke en betoverende wereld van Outlander, wil je ook zeker een bezoek brengen aan Abedour Castle. De prachtige ruïne, gelegen aan de kust van Fife, was in de 12e-eeuw een luxe woning en één van de eerst gemetselde kastelen in Schotland. Binnen is nog steeds een prachtig beschilderd plafond uit de 17e-eeuw te bewonderen. In de televisieserie kun je Abedour Castle herkennen als Anne de Beaupré’s klooster, de plek waar Jamie naartoe wordt gebracht na zijn redding uit Wentworth Prison. Het is daar dat Claire de ziel van Jamie in de aflevering To Ransom a Man’s Soul probeert terug te vinden en hem terug probeert te trekken naar de realiteit.


12. Dysart Harbour – Le Havre


Als Jamie en Claire aan het eind van het eerste seizoen vluchten naar Frankrijk, komen ze aan in de haven van de havenplaats Le Havre. In realiteit zijn deze scènes gefilmd in de historische Dysart Harbour, niet al te ver weg van Edinburgh. Het is in deze scènes dat we neef Jared ontmoeten en Jamie en Claire Comte St. Germain tot een nieuwe vijand kunnen rekenen.


13. Drummond Castle Gardens – VersaillesDe Drummond Gardens zijn te herkennen als de prachtige en weelderige tuin bij het paleis in Versailles in de afleveringen Not in Scotland Anymore en Untimely Resurrection. Loop net als Claire en Jamie door de paleistuinen en waag er misschien zelfs een duel met je tegenstander. Helaas is het kasteel niet open voor publiek, maar van de tuinen kun je wel altijd genieten.


14. Culloden Moor


De slag bij Culloden (16 april 1746) was de laatste slag tussen de Jacobieten en het Huis Hannover en daarmee de laatste veldslag gevochten in Schotland. De slag vond plaats op Culloden Moor, nabij de stad Inverness. Het is een zeer indrukwekkende plek om te bezoeken. Aan de hand van een audiotour wordt bijvoorbeeld uitgebreid verteld hoe de Highlanders ten opzichte van de Redcoats stonden en hoe gevochten werd.

In het bijbehorende museum, dat we Claire aan het eind van het tweede seizoen hebben zien bezoeken, krijg je goed inzicht in de aanloop naar de veldslag en de strijdende partijen. Het slagveld zelf is sober, maar geeft een goede indruk aan de huiveringwekkende veldslag die daar heeft plaatsgevonden onder leiding van prins Charles Edward Stuart. Hoewel we deze slag in de televisieserie vooral vanuit het perspectief van de Highlanders zien, wordt op deze plek rekening gehouden met de vele slachtoffers in beide partijen. Net als Claire kun je bij de gedenktekens stilstaan bij de verschrikkelijke geschiedenis met een massagraf vlak onder je voeten.


15. Bakehouse Close, Edinburgh – Print shop


Naast Culloden Moor is ook Bakehouse Close zeker uitgegroeid tot één van de meest iconische filmlocaties voor fans om te bezoeken. Het is namelijk hier dat we Claire en Jamie na een scheiding van twintig jaar eindelijk weer bij elkaar zien komen. Bakehouse Close doet in de televisieserie namelijk dienst als Alexander Malcolm’s print shop in Carfax Close. Aangezien dit één van de best bewaarde huizen in Edinburgh is, krijg je een goed gevoel van hoe de stad er in de 18e-eeuw uit moet hebben gezien. Het huis zelf stamt uit 1570.

Bakehouse Close is gemakkelijk te bereiken, het huis staat namelijk in het centrum van Edinburgh. Vanaf de Royal Mile is het maar een klein stukje lopen. De ingang is te herkennen aan de Canongate Kirk en het Museum van Edinburgh. De ingang van Jamie’s printshop is naast het museum en direct tegenover de ingang van de kerk.


Ben je helemaal enthousiast en wil je ook zelf graag een keer een reis langs de filmlocaties in Schotland maken? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van Visit Scotland voor meer informatie en speciale Outlander tours.

Reacties

20
5
  


Nicoline
Datum: 2022-09-12 17:06:45
Ben afgelopen week in Schotland geweest, veel Outlander locaties bezocht. Vooral Culloden Moor is zeer indrukwekkend. Trouwens heel Schotland is indrukwekkend, adembenemend en vooral de super lieve en aardige mensen vallen echt op! Het is echt een aanrader! Wat mij tegenviel was Edingburgh. Prachtige stad maar zo ontzettend druk, veel lawaai en mensen waren niet zo vriendelijk. Ik ga er zeker nog een keer terug maar sla dan Edingburgh over!
Ik zou ook mensen aanraden om een auto te huren en zelf te rijden. Je mist echt heel veel als je met de bus of trein gaat!

Els Bieze
Datum: 2022-04-06 20:47:49
Geweldig deze informatie, leuk om deze reis een keer te maken. Dankjulliewel!

Claire
Datum: 2021-04-10 16:07:08
Fantastisch! Bedankt voor jullie informatie :)

Yvonne van warmoeskerken
Datum: 2021-02-15 17:08:50
Geweldig en zo alles in het historische na gemaakt zonder dat het teveel op nep lijkt complimenten voor alles zo natuurgetrouw mogelijk nagemaakt te hebben zou eigenlijk wel de eigen namen van de hoofdrol spelers willen weten

jozettevandijk@hotmail.com
Datum: 2018-11-28 14:34:28
outlander