Het leven van Ellen MacKenzie en Brian Fraser

Datum: 2021-01-06 17:13:20
0
0
  

Met de bekendmaking van een prequel in de boekenreeks van Outlander over de ouders van Jamie Fraser, is het natuurlijk interessant om dieper in het leven van Ellen MacKenzie en Brian Fraser te duiken. Wie waren deze twee en waarom is hun verhaal minstens net zo boeiend om te vertellen als dat van Claire en Jamie? Want hoewel de prequel zelf nog moet verschijnen -en we nog geen idee hebben wanneer dat ongeveer zal zijn- weten we via andere personages uit de Outlander-reeks al wel een heleboel over Ellen en Brian.

Let op voor spoilers als je de boeken van Diana Gabaldon nog niet hebt gelezen.
Ellen Caitriona Sileas MacKenzie werd geboren in 1691 en groeide op in het Schotse ‘Castle Leoch’, waar ze samen met haar ouders, broers (Colum en Dougal) en zus (Jocasta) woonde. Ze was de favoriet van haar vader, die haar nooit zou dwingen tot een huwelijk dat ze zelf niet zou accepteren. Na de dood van haar vader waren het echter haar broers Colum en Dougal die van plan waren een huwelijk met Malcolm Grant te regelen om de relatie tussen de twee clans te verbeteren. Maar daar moest Ellen helemaal niets van weten. Ellen trotseerde hen nogal dramatisch door iets tegen Malcolm Grant te zeggen dat hem zo beledigd had, dat hij Castle Leoch verliet zonder nog een woord te zeggen.

In plaats daarvan ging Ellen er tijdens de Great Gathering van 1715 vandoor met Brian Robert David Fraser. Brian was de bastaardzoon van Simon Fraser (Lord Lovat) en daardoor niet erg geliefd bij Colum en Dougal als huwelijkskandidaat voor hun zus. Ellen werd door vele mannen geadoreerd, waaronder ook door Murtagh Fitzgibbons en Marcus MacRannoch. Ze kreeg de prachtigste cadeaus aangeboden, zoals de ivoren armbanden van Murtagh en de parelketting van Marcus. Met haar prachtige rode haar, grijze ogen, lange wimpers en lichte huid waren er genoeg mannen die voor haar in de rij stonden. Maar Ellen wilde zelf haar keuze maken en viel voor Brian.

Samen schuilden Ellen en Brian in één van de huizen op het landgoed van clan Fraser tot Ellen zwanger was, waardoor Colum en Dougal de relatie wel moesten accepteren. Maar ook Lord Lovat moest niets weten van deze liefdesverhouding. Hij probeerde het huwelijk nog tegen te houden en toen dat niet lukte, verbrak hij al het contact met Brian.
In 1716 zijn Ellen en Brian samen met hun zoon William in Lallybroch gaan wonen. Drie jaar later kregen zij een dochter, Janet, met twee jaar later gevolgd door nog een zoon, James. Maar helaas was het familiegeluk maar van korte duur. In 1727 stierf William aan de pokken en twee jaar later volgde Ellen, die in het kraambed overleed van haar jongste zoon Robert. Ook Robert overleefde de geboorte helaas niet.

In 1738 neemt Brian afscheid van Jamie, die naar Frankrijk vertrekt om aan de universiteit te studeren. Hij boekt een plek aan boord van een schip dat uit de haven van Beauly vertrekt, een plaats vlak bij het landgoed van Lord Lovat. Lovat arriveert net op het moment dat Jamie aan boord gaat en ziet hem vertrekken. Maar Brian en Lovat hebben elkaar al jaren niet meer gezien en hebben niet eens door dat ze als vader en zoon slechts enkele meters van elkaar verwijderd zijn.

Het is vervolgens in 1739 dat Brian en zijn dochter Jenny hun verre familielid Roger MacKenzie verwelkomen in Lallybroch. Roger is op zoek naar zijn zoon Jeremiah MacKenzie, die ontvoerd is. Brian biedt zijn hulp aan in de zoektocht en houdt zijn oren open voor nieuws over een jongetje of de vreemde man die hem heeft meegenomen. En juist op het moment dat Roger even weg is om voor één van zijn mannen te zorgen die ziek is geworden, komt niemand minder dan Kapitein Jonathan Randall langs. Hij brengt twee identiteitsplaatjes uit WOII met zich mee met daarop de naam van piloot J.W. MacKenzie. Brian en Roger vertrekken vervolgens samen naar Fort William om meer uit te zoeken over deze plaatjes.Het verlies van Ellen is ondertussen nog steeds voelbaar voor Brian, die met haar overlijden de liefde van zijn leven is verloren. Heel even denkt Brian de geesten van Ellen en hun oudste zoon William te hebben gezien. Maar in werkelijkheid heeft hij zijn kleindochter Brianna en zijn achterkleinzoon Jeremiah gezien, die met hun rode haren sprekend lijken op de MacKenzies van Leoch.

Het is vervolgens in 1740 dat de soldaten van de Britse Kapitein Jonathan Randall het landgoed Lallybroch binnenvallen. Jamie wordt gearresteerd voor het verdedigen van zijn zus en meegenomen naar Fort William, waar hij op brute wijze wordt gegeseld door Jack Randall. Het zien van deze verschrikkelijke pijn wordt Brian te veel. Hij denkt dat zijn zoon in de tweede maal zweepslagen zijn dood heeft gevonden en zakt in elkaar. Brian wordt teruggebracht naar Lallybroch waar hij een paar dagen later op 49-jarige leeftijd overlijdt. Tenslotte wordt hij begraven op het landgoed van Lallybroch.
Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

0
0