De oorsprong van Jamie Fraser

Datum: 2020-12-31 14:52:51
2
0
  

Wist je dat Diana Gabaldon haar inspiratie voor Jamie Fraser in een andere televisieserie heeft opgedaan? Het begon namelijk allemaal met een man in een kilt in afleveringen van de Britse sciencefictionserie Doctor Who. De Schotse Highlander Jamie McCrimmon, geboren in 1745, reisde samen met de tweede dokter door de tijd en droeg hierbij altijd zijn kilt, ondanks dat het hiervoor soms te koud was. Aan de vierde dokter legde Jamie uit dat hij een kilt droeg, omdat hij afkomstig was van clan Stewart.

Het beeld van deze man in kilt bleef zo hangen bij Gabaldon, dat ze besloot om -zonder enige kennis van Schotland of de geschiedenis- hem als hoofdpersoon te gebruiken in haar eerst geschreven boek ooit. Om seksuele spanning en conflict te creëren besloot de schrijfster een sterke Engelse vrouw tegenover Jamie te zetten. En Claire Randall was geboren. Zo vertelt Gabaldon:

Toen ik vanuit het personage Claire Randall begon te schrijven, sprak ze helemaal niet als een 18e-eeuwse Engelse. Ze sprak op een moderne toon en… toen bedacht ik dat ze terug in de tijd was gereisd.

En zo gebeurde het. Uiteindelijk werd het eerste boek van Diana Gabaldon, Outlander, gepubliceerd in 1991 en ging de wereld van Claire en Jamie open voor een wereldwijd miljoenenpubliek.Grappig om te weten is dat de Schot in Doctor Who werd gespeeld door acteur Frazer Hines, die op zijn beurt weer een rol in het eerste seizoen van Outlander heeft gekregen als de gouverneur van Wentworth Prison, Sir Fletcher Gordon.

Uiteraard was het Hines die als één van de eersten een exemplaar van Outlander toegestuurd kreeg van Gabaldon. Op dat moment was Frazer Hines als acteur in een soap werkzaam bij ITV, bij wie hij het idee van een tv-serie rondom de verhaalwereld van Outlander voorstelde. Zelf wilde hij uiteraard wel de rol van Jamie op zich nemen. Helaas voor Hines werden die plannen toen op de plank gelegd in verband met te hoge productiekosten. Een gemiste kans voor ITV, al is het eigenlijk nauwelijks voor te stellen hoe deze televisieserie er 25 jaar geleden uit zou hebben gezien.Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

2
0