Aflevering 510 – Mercy Shall Follow Me

Datum: 2020-04-27 10:34:50
0
0
  

Auteur:
Regisseur:
Duur:
57 min
Uitzenddatum:
26 april 2020

En daarmee kwam er onverwacht een eind aan het leven van Stephen Bonnet. Hoewel we hem dit seizoen eigenlijk nauwelijks nog hebben gezien, en de dreiging steeds vanaf een afstand bleef, was daar zeer plotseling al het einde. Zeer onverwacht ook voor boeklezers onder ons, aangezien Stephen Bonnet ook nog gedurende het zesde boek van Diana Gabaldon, A Breath of Snow and Ashes, aanwezig is. Zoals echter al uit de synopsis en preview voor deze aflevering bleek, hebben de producenten van de serie het einde van dit zesde boek al voor het vijfde seizoen gebruikt om het verhaal rondom Bonnet af te sluiten.

Het effect daarvan is dat deze climax toch gehaast en afgeraffeld voelt. Het complexe personage van Bonnet uit de boeken van Gabaldon komt op deze manier niet goed uit de verf en krijgt niet de mogelijkheid om vanuit zichzelf tot een echte schurk uit te groeien. In plaats daarvan zijn er in de tijd van slechts één aflevering te veel connecties gelegd met Black Jack Randall uit het eerste seizoen. Want waar Randall hele seizoenen en afleveringen de tijd kreeg om te groeien als personage, moest Bonnet het nu eigenlijk doen met slechts deze aflevering. En dat is zo zonde! Hier had nog veel meer uit gehaald kunnen worden.

De vraag is met welk doel dit precies gedaan is. Blijkbaar staat de familie Fraser in het vijfde en zesde seizoen nog zoveel te wachten, dat de producenten het nodig vonden om de verhaallijn van Bonnet af te sluiten. Want in feite is nu het einde van boek zes achter het verhaal van boek vijf geplakt. Weten de producenten soms meer? Moeten bepaalde verhaallijnen sneller afgesloten worden? Staat elk boek van Gabaldon nog wel garant voor een seizoen van Outlander? Het doet ons zeker afvragen wat dit voor de toekomst van de televisieserie betekent.

Laten we samen eens rustig terugkijken naar deze tiende aflevering uit het vijfde seizoen, want de gebeurtenissen volgden elkaar in rap tempo op.
Het begin van het einde

De aflevering start met een bevestiging van zaken die we eigenlijk al wisten. Bonnet en Forbes staan nog steeds nauw in contact met elkaar. Forbes, die de rijkdom van Bonnet eerder niet echt nodig leek te hebben, heeft zichzelf inmiddels opgesteld als de advocaat van de Ierse zakenman. Zijn doel: het veiligstellen van Jemmy’s erfenis. Eerder zagen we al hoe Jocasta haar eigendommen aan Jeremiah MacKenzie wilde overdragen nadat andere familieleden (lees Jamie en Brianna) dit geweigerd hadden. River Run zal in de toekomst van Jemmy zijn, en daar willen zowel Bonnet als Forbes best een graantje van meepikken.

Aangezien Brianna eerder aan Bonnet heeft toevertrouwd dat het kind van hem is, ziet Bonnet deze erfenis als zijn goed recht. De bemiddeling van Forbes in deze situatie levert hem maar liefst twintig procent van de buit op. Eenmaal op de bank bij Jocasta in River Run zien we Forbes al bewonderend om zich heen kijken. Hij verheugd zich op zijn fortuinlijke toekomst, mede om wraak te kunnen nemen op het feit dat hij zelf door de familie opnieuw en opnieuw aan de kant is gezet.

Het is als Jocasta aankondigt eigendommen weg te geven aan haar familieleden, dat Forbes breekt. Hij vindt het schandalig hoe Jocasta het geld zomaar weg dreigt te geven, terwijl hij zijn ogen al op de prijs had gericht. Het is immers zijn geld! En het gaat hierbij ook niet om kleine bedragen. Honderd pond voor Marsali en Fergus, tweehonderd pond voor Ian en maar liefst duizend pond voor Brianna en Roger! En dan te bedenken dat Bonnet Brianna voor een bedrag van slechts zes pond probeerde te verkopen. Forbes ziet de bui al hangen en is bang dat er helemaal niets meer voor hem overblijft.

Hoewel Bonnet hem al heeft gezegd dat Jocasta en Duncan Innes een onfortuinlijke toekomst staat te wachten, besluit Forbes het heft in eigen handen te nemen. Hij drukt een kussen in het gezicht van Jocasta om haar de adem te ontnemen. Maar gelukkig is daar de trouwe Ulysses, die op het geluid van een omgevallen belletje komt kijken wat er aan de hand is. Met gemak tilt hij Forbes op bij zijn nek, die hij vervolgens breekt. Jocasta is gered en Forbes is dood. Ook deze verhaallijn is vervroegd om zeep geholpen.

Confrontaties zonder doel

Ondertussen zien we Claire en Brianna gezellig in Wilmington rondstruinen langs kraampjes en winkeltjes, zoals we Arya eerder in Game of Thrones vrolijk door de straten zagen zwerven terwijl ze achterna gezeten werd door een meisje dat haar wilde vermoorden (voor de liefhebbers, dit gebeurt in de aflevering The Broken Man). En ook nu is dit een behoorlijke fout in de plot.

Jamie, Roger en Ian zijn namelijk niet voor niets in Wilmington. Het is hier dat Stephen Bonnet meerdere keren al is gespot en dat Brianna haar eerste vreselijke ontmoeting met hem had. Bovendien hebben de mannen diezelfde dag nog een afspraak met Bonnet iets verder op bij het geheime warenhuis van Phillip Wylie. De kans bestaat uiteraard dat Bonnet eerst nog in Wilmington te vinden is, voordat hij op pad gaat voor zijn handelsdeal met de onbekende Alexander Malcolm. Hoewel Brianna eerst nog bang is dat het plan van haar man en vader niet goed zal verlopen, is daar niks meer van te merken als ze samen met haar moeder op pad gaat voor spullen om een nieuwe injectiespuit te verzamelen.

Een beetje meer waakzaamheid zou geen schande zijn, vooral als blijkt dat Brianna en Claire door de straten van Wilmington tot naar het strand inderdaad gevolgd worden. Waarom zijn ze eigenlijk mee en niet gewoon in Fraser’s Ridge gebleven? Ja, ze hebben blijkbaar boodschappen nodig, maar tegelijkertijd staat er een gevaarlijke missie op het punt te gebeuren.
Terwijl Claire en Brianna zich naar het strand verplaatsen om schelpen te verzamelen, staan Jamie, Roger en Ian klaar voor hun ontmoeting met Stephen Bonnet. Aangezien Bonnet de familie Fraser direct zou herkennen, is het Ian die het woord moet doen als de smokkelaar Alexander Malcolm. Heel even was er nog de hoop dat we zouden zien hoe Jamie aan Roger leert hoe hij moet vechten (zoals we hem in de vorige aflevering hoorden vragen), maar ook hier wordt helaas geen tijd voor genomen. Hoewel Roger nu niet bepaald goed is in schieten of vechten, wil wel graag zelf de confrontatie met Bonnet aangaan. Brianna is Jamie’s dochter, maar het is zijn vrouw. Hij is degene die wraak wil nemen op wat haar is aangedaan. Jamie gaat akkoord, en belooft eventueel ook wraak op Roger te nemen.

Al snel blijkt dat Stephen Bonnet niet daadwerkelijk aanwezig is om de deal te bevestigen. Het zijn drie andere mannen die de smokkelwaren komen inspecteren en van Bonnet is geen spoor te bekennen. Jamie en Roger delen samen wat klappen uit en proberen uit te vinden waar Bonnet zich precies bevindt. Maar natuurlijk weten deze mannen dat niet. Alsof Bonnet zijn plannen met nietszeggende werklui zou delen. Ze weten enkel dat Bonnet andere dingen te doen had.

Als Jamie, Roger en Ian later in Wilmington ook Phillip Wylie uithoren over de verblijfplaats van Bonnet, worden ze helaas niet veel wijzer. Hij heeft zich aan zijn kant van de deal gehouden en heeft geen idee waar Stephen Bonnet gebleven is. Mooi is wel om te zien hoe Jamie aan Roger de ruimte geeft om dingen zelf aan te kunnen pakken. Normaal gesproken zou het Jamie Fraser zijn die een man bij zijn hals vastgrijpt, tegen de muur duwt en een mes tegen zijn keel zet. Nu overhandigt hij het mes rustig aan Roger en kijkt vanaf een afstandje trots toe. Wel wordt duidelijk dat Bonnet vaak in een specifiek bordeel in Wilmington te vinden was, dezelfde plek als waar we hem eerder samen met Forbes zagen overleggen. Blijkbaar was het bordeel in het verleden vaak dé plek om belangrijke dingen te bespreken…
Een vergelijking tussen Bonnet en Black Jack Randall

Door de vele beeldwisselingen tussen het strand en Wylie’s Landing, is voor ons als kijkers inmiddels wel duidelijk waar Bonnet is. Hij is Claire en Brianna achterna gegaan, die ondertussen rustig lopen te mijmeren over de tijd, het klimaat en de cultuur. Bonnet duikt op vanachter de duinen en weet na een korte confrontatie Claire neer te slaan en Brianna te ontvoeren. Hoewel de dames nog kort hun best deden om uit de handen van Bonnet te ontsnappen, maakten ze ondanks hun pistool en mes geen schijn van kans.

Bonnet weet Brianna mee te nemen naar een strandhuis op wat een eiland blijkt te zijn. Wat volgt is een dialoog tussen Bonnet en Brianna als in de aflevering The Garrison Commander tussen Jonathan Randall en Claire Fraser. Net als Claire zet Brianna alles in om te overleven. Waar Claire het probeerde met technieken die ze van haar man Frank had geleerd, probeert Brianna met name tijd te rekken en niet al te veel in opstand te komen. Volgens Jamie had ze namelijk eerder haar leven te danken aan het feit dat ze het gevecht met Bonnet niet was aangegaan. Door nu een klein beetje van zichzelf te geven, probeert ze Bonnet rustig te houden en voor zich te winnen.

Zou er toch nog een beetje menselijkheid in Bonnet zitten? Net als Black Jack Randall deed bij Claire, geeft ook Bonnet een inkijkje in zijn emoties. Hij is als wees nooit opgevoed door een vader en moeder, is veel gepest door anderen en had eigenlijk nooit mensen om hem heen die van hem hielden. Het zijn omstandigheden die hem gemaakt hebben tot wie hij nu is. “Je kunt anderen niet dwingen om van je te houden,” horen we Brianna zeggen. Maar dat is eigenlijk precies wat Bonnet al die tijd heeft gedaan. Hij is een mens die liefde nodig heeft, maar nooit heeft gekregen.

Als we Bonnet vervolgens over zijn angst om te verdrinken horen praten, geeft hij zich daadwerkelijk bloot aan Brianna. De kracht van de zee is zijn ergste nachtmerrie, en al van kleins af aan is hij bang voor de verdrinkingsdood. Het is een angst die zichtbaar heel diep zit. Vooral als Brianna het verhaal van Moby Dick verteld, raakt Bonnet ontroerd. Waarom overleefd het monster? Waarom wint de zee? Het is een korte vooruitblik op hoe de zee ook over Bonnet zal overwinnen.
Deze angst van Bonnet mag dan wel echt zijn, de vraag is hoe echt zijn andere bedoelingen zijn. Als we terugdenken aan het gesprek tussen Claire en Black Jack, was het hem uiteindelijk ook gelukt om Claire aan het huilen te maken. Heel even leek hij zijn emoties vrij te geven, alsof hij zijn leven wilde beteren en de duisternis uit zichzelf wilde verjagen. En zo lijkt ook Bonnet te willen veranderen. Hij is nu een vader en wil het goede voorbeeld geven aan zijn zoon. Hij wil hem een toekomst geven die hij zelf nooit heeft gehad. Hij wil de duisternis plaats laten maken voor het leven van een echte heer. Om te overleven gaat Brianna hierin mee. Een echte heer zou haar immers niks kunnen aandoen, zo probeert ze Bonnet wijs te maken.

Maar ook Black Jack Randall deed alsof hij een echte heer was door Claire terug te brengen naar huis. Let ook op de setting van de scène, die opvallend veel overeenkomsten vertoont tussen de twee afleveringen. Zowel Claire als Brianna zitten aan een tafel gevuld met eten, en ook is Bonnet net als Randall in het rood gekleed. Is dit allemaal maar een spelletje voor Bonnet zoals het ook voor Randall was?

Als Bonnet vervolgens een kist met speelgoed voor hun zoon tevoorschijn haalt, zien we in de poppen een verwijzing naar de opening van de aflevering The Search. In het eerste seizoen besteedde Claire een hele aflevering om samen met Murtagh door Schotland te kruizen en op zoek te gaan naar Jamie. Samen bedachten ze een performance om ondertussen het woord te verspreiden dat ze op zoek waren naar Jamie Fraser, totdat ze er uiteindelijk achter kwamen dat Jamie gevangen werd gehouden door Black Jack Randall in Wentworth Prison. Nu is het Brianna die gevangen wordt gehouden, terwijl Jamie en Claire hun dochter proberen te vinden. Een zoektocht die vele malen sneller gaat dan in het eerste seizoen.

Een vreemde oplossing tot gerechtigheid

Hun zoektocht brengt hen namelijk al snel naar het hoerenhuis waar Bonnet regelmatig te vinden was. Daar komt Claire (waar is Roger trouwens opeens gebleven?) in contact met Eppie, die we eerder al in het huis bij Bonnet en Brianna zagen. Hoewel Eppie zo haar bedenkingen heeft om Brianna te helpen en ze haar eigen leven daarmee op het spel zou zetten, vertelt ze Claire na een korte medische behandeling precies waar ze Brianna kunnen vinden. Bonnet heeft haar meegenomen naar een eiland. In recordtempo regelt Ian een boot door zijn kleding te verkopen (is dat een eerlijke ruil?) en samen gaan ze op pad om Brianna terug te halen.

Daar krijgt Brianna het steeds moeilijker. Bonnet heeft door dat de gevoelens van Brianna om samen met hem een gezin te vormen, niet oprecht zijn. Hij realiseert zich dat hij Brianna helemaal niet nodig heeft om zijn zoon op te voeden en een toekomst te bieden. In zijn hoofd zal River Run straks nog van hem zijn en dan heeft hij genoeg geld om een goed leven te leiden en voor zijn zoon te kunnen zorgen. Zoals Forbes aan het begin van de aflevering al concludeerde, houdt Bonnet zich ook bezig met de handel van slaven. Iets dat in de praktijk op dat moment nog veelvuldig gedaan werd, zoals we eerder op de slavenmarkt in Jamaica al zagen. Dit keer is het Brianna die op het punt staat om verkocht te worden. Als handelswaar wordt Brianna gecheckt door de potentiële koper.

Bonnet vertrekt (blijkbaar ongewapend) met Brianna en de geïnteresseerde koper naar het strand om de deal te sluiten. Maar Jamie, Roger, Claire en Ian zijn net op tijd op het eiland aangekomen om deal te stoppen. Roger stormt op Bonnet af en slaat hem in elkaar, die daarbij opnieuw ruim de gelegenheid krijgt van Jamie. Hij bindt Bonnet vast om de hele familie Fraser eindelijk gerechtigheid te brengen. En hoewel er meerdere personen aanwezig zijn die hem willen neerschieten, besluit Brianna hem over te willen dragen aan het rechtssysteem. Laat hem een eerlijk proces ondergaan en op die manier zijn straf tegemoet gaan.

Maar de dialoog die daarop volgt, is niet bepaald passend. Hoe moet Stephen Bonnet een eerlijk rechtsproces tegemoet gaan als ze hem laten veroordelen door een gouverneur die hen nog iets verschuldigd is? Waarom de moraalridder uithangen als je zijn lot vervolgens alsnog verzegeld door hem te overhandigen aan een corrupt systeem. Wat is hier het nut van behalve je eigen gevoel opkrikken? Bonnet verdient misschien de dood, maar zeg dan niet dat je deze op een eerlijke manier wil geven.

Want de dood van Bonnet wordt vervolgens ook werkelijkheid, als Tryon hem heeft veroordeeld tot de dood die Bonnet het meest vreesde: de verdrinkingsdood. Hij wordt met zijn handen aan een paal gebonden en in het water gezet. Als hij met moeite zijn hoofd nog boven water kan houden, schiet Brianna hem alsnog door zijn hoofd. “Is het een daad uit barmhartigheid of om zeker te weten dat hij dood is?” horen we Roger aan Brianna vragen. Het is een vraag die onbeantwoord blijft. Uiteindelijk heeft Brianna haar wraak gekregen en weet ze nu zeker dat hij haar nooit meer zal achtervolgen. Of is ze toch geraakt door het verhaal van Bonnet en vond ze dat hij de verdrinkingsdood niet verdiende?

En daarmee komt plotseling een eind aan het verhaal van Stephen Bonnet, ruim een seizoen eerder dan in de boeken van Diana Gabaldon. Een climax die je eigenlijk pas aan het eind van een seizoen zou verwachten, en niet een paar afleveringen van tevoren. Het is de vraag wat ons en de familie Fraser de komende twee afleveringen nog te wachten staat dat de dood van Bonnet niet langer kon wachten. We gaan het zien…


Bron foto’s: Outlander-Online

Reacties

0
0